• До - 50 % на продукти при стомашен дискомфорт и киселини
  Поръчай сега
 • -20% на козметика SEBAMED
  Поръчай сега
 • -25% на козметика NUXE
  Поръчай сега
 • До - 25 % нa козметични комплекти
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Как да си изберете апарат за кръвно налягане 13.02.2015

  Как да си изберете апарат за кръвно налягане

  След като преди време говорихме за грижите за кръвното налягане през пролетта, време е да обсъдим и начините за следенето на този важен за здравето параметър.

  Един от най-използваните медицински уреди у дома със сигурност е апаратът за кръвно налягане. Той служи за измерване на артериалното налягане, което представлява налягането упражнено от кръвта върху стените на артериите. Това налягане се променя през целия сърдечен цикъл, заради което е препоръчително да си измерваме кръвното редовно, тъй като ни дава важна информация относно здравословното ни състояние.

  Когато си мерите кръвното налягане трябва да спазвате определени правила, ако искате резултати да са точни.

  Първо седнете 5 минути преди да си измерите кръвното и си починете. Важното е да сте спокойни и на тихо място. Ако сте пушачи, изчакайте около 30 минути след като сте изпушили цигарата. 

  Изчакайте няколко минути преди отново да проверите кръвното си.

  За правилното измерване на кръвното е важно и какъв апарат сте си избрали.

  Днес пазарът е затрупан от най-различни апарати за кръвно, а напоследък особено популярни са електронните .

  Те са по-удобни и можете сами да си измервате кръвното. Малки са и лесни за манипулация. Освен това измерват и пулса на сърцето. Докато при механичните процесът на измерване на кръвното е малко по-различен. Обикновено е хубаво някои друг да измери кръвното ви, защото в случая имаме циферблат, който показва параметрите на налягането. Човекът, който измерва кръвното трябва внимателно да проследи първото и второто потрепване на стрелката. Първото показва горната граница на налягането а второто долната.

  Електронните апарати са разделени на два вида, в зависимост от мястото на измерване а именно над лакътя и за китката.

  При двата вида електронни апарати изискването е ръката на която се измерва кръвното да бъде поставена спокойно с цел да се избегне напрежение.

  При първите свийте ръката в лакътя и я дръжте на нивото на сърцето. Апаратите за китка са по-удобни и с тях се работи по-лесно. Горната и долната граница се показват на дисплея, който се намира на апарата. И при двата вида апарати е важно, да съобразите размера на маншета, когато ги слагате на ръката си.

  При избора на апарат за кръвно трябва да определите за кого е предназначен апарата, за млад човек (до 40 години) или по-възрастен.

  За хората над 40–45 години се препоръчва електронен апарат за маншет над лакътя. Докато за хората до 40 се препоръчват апаратите за китка.  

  Важно е да споменем, че хора с поставен пейсмейкър е по-добре да не използват електронни апарати за кръвно налягане.