• До 40% ОТСТЪПКА продукти при безсъние, стрес, депресия
  Поръчай сега
 • 30% ОТСТЪПКА на серия ADENOSIL на козметика DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика BIODERMA
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на продукти SWISS ENERGY
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Как да защитим кожата си при честата употреба на дезинфектанти 18.06.2020

  Как да защитим кожата си при честата употреба на дезинфектанти

  Контактният дерматит е широкоразпространено незаразно заболяване. Кожата се зачервява, напуква, обикновено избива обрив – мехурчета, пълни с течност. Появява се усещане за парене и сърбеж. Това се случва от време на време на почти всеки от нас при често дразнене, нарушаване на защитния ѝ слой, дехидратирането ѝ. Случва се при работа с почистващи препарати, контакт с химически продукти, при излагане на студ, понякога на слънчева светлина, както и като  алергична реакция.

  Но през последните месеци, след нахлуването на коронавируса в живота ни, непрекъснатото миене и използването на дезинфектанти, контактният дерматит и екземите все по-често водят пациенти в дерматологичните кабинети.

  Вредят ли честото миене и дезинфектантите

  Многократно всеки ден вече повече от три месеца мием ръцете си със сапун и топла вода – някои – с гореща. Това е напълно достатъчно да ги направи дехидратирани, загрубели и  възпалени.  А към него се добавя и разрушителното действие на дезинфектанта.

  Дезинфектантите са обикновено на спиртна основа. За да почистват добре и да ни защитават от вируса, те трябва да са с около 60-70% спиртно съдържание. Колкото по-висок е процентът, толкова по-добре дезинфекцира продуктът, но и толкова повече щети нанася. Освен вирусите, убива и бактериите, които нормално живеят върху епидермиса, а повечето от тях са приятелски настроени, със защитни функции – част от така наречената микробиота.

  Но действието на дезинфектанта съвсем не спира дотук. То уврежда и с времето разрушава собствената защитна система на кожата – хидролипидната ѝ мантия. От една страна това обуславя бързото ѝ дехидратиране, от друга – улеснява нахлуването на патогени и инфектирането ѝ.

  Възможно ли е да защитите кожата си от действието на сапуна и дезинфектантите

  Използвайте неутрален сапун – примерно бебешки – и не много гореща вода. След всяко измиване подсушавайте добре ръцете си, нанасяйте качествен продукт, който да ги

  ·  подхрани и хидратира;

  ·  внесе нужните липиди;

  ·  подкрепи възстановяването на защитния хидро-липиден слой.

  Не се ограничавайте с едно-две намазвания. Мажете се толкова по-често, колкото по-зле чувствате кожата си.

  Нанасяйте крем за ръце и след дезинфектанта, но първо изчаквайте той хубаво да попие и да свърши работата си – поне десетина минути. Не е желателно да използвате белина за дезинфекция на ръцете си. Когато я използвате в домакинството, работете с ръкавици.

  В тази ситуация дерматолозите препоръчват продукти с популярното име „биологична ръкавица“. Това са кремове, създаващи върху кожата защитен филм, който издържа няколко измивания с вода, но не устоява на дезинфектантите.

  Проблеми създават и латексовите ръкавици

  Те запарват кожата на ръцете, държат я влажна, създават условия за развитие на гъбички и други патогени. Колкото по-дълго останете с тях, толкова по-големи са рисковете за раздразнения и възпаления. Затова по възможност ги носете за 15-30 минути и ги сваляйте. Ако се налага да сте с тях продължително време, поставяйте ги върху тънки памучни, или използвайте модели с памучна подплата.

  Помнете, че латексът често предизвиква алергични реакции.

  Ако въпреки усилията ви кожата на ръцете ви не изглежда добре, създава ви дискомфорт, сърби, пари и се явят обриви и екземи, идете на кожен лекар.

  Позвънете ни, за да ви консултираме за подходящите за възстановяване на кожата продукти.