• До 50% ОТСТЪПКА на термални и мицеларни води
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика BETTINA BARTY
  Поръчай сега
 • 1+1 на избрани хранителни добавки ERBOZETA & козметика DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на избрани слънцезащитни продукти
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Как отслабването намалява риска от рак на гърдата 04.02.2020

  Как отслабването намалява риска от рак на гърдата

  Има ли връзка между наднорменото тегло и риска от рак на гърдата

  Високият индекс на телесна маса (ИТМ) днес се смята за безспорен рисков фактор за рак на гърдата в периода на постменопаузата. Като един от възможните виновници за това се сочи естрогенът. След менопаузата този хормон се произвежда от мастната тъкан. Затова, колкото повече е тя, толкова повече е естрогенът, а той има свойството да стимулира неконтролируемото нарастване на клетките на млечните жлези. Така наднорменото тегло се оказва сериозен рисков фактор за развитие на тумори.

  Затова  учените трябваше да установят, дали е възможно този риск да стане обратим при намаляване на килограмите.

  Как действа намаляването на общите телесни мазнини

  Изследване, проведено през 2017 година в Университетския медицински център Utrecht в Нидерландия, установява, че общото намаляване на телесните мазнини при жени в менопауза понижава нивата на рисковите маркери за рак на гърдата. За 16 седмици 243 жени след менопауза отслабнали с 5-6 кг. Измененията в общата и коремна мазнина са оценявани чрез ЯМР и рентгенови сканирания. Лабораторните изследвания показали обнадеждаващо намаляване на нивата на рисковите маркери.

  Как влияе трайното отслабване върху риска от рак на гърдата

  Миналата година приключи много голямо проучване с участието на изследователи от Япония, Австралия и САЩ, финансирано от Фондацията за изследване на рака на гърдата и Националния онкологичен институт на САЩ. То установи, че при дамите над 50 годишна възраст, постигнали трайно отслабване (от 5 до 10 години), вероятността за заболяването намалява значително в сравнение с тези, които са със стабилно (± 2 кг) наднормено тегло. В него са обхванати над 180 000 жени на и над 50 години. Килограмите им са регистрирани три пъти за 10 години.

  Рискът намалява както следва:

  • от 2 до 4,5 кг – с 13%
  • от 4,5 до 9 кг – с 16%
  • 9 кг и повече – с 26%

  Нещо повече, някои участнички, които загубили повече от 9 кг и после възстановили част от тях, запазили по-ниска вероятност за разболяване от дамите с постоянно наднормено тегло. Резултатите се отнасят до жени, на които не се прилагала хормонозаместваща терапия.

  Жените, напълнели по време на изследването, или възстановили всички загубени килограми, били застрашени, колкото и тези, които не променили наднорменото си тегло.

  Това е ясен отговор на въпроса, дали може да се намали рискът от рак на гърдата при наднормени килограми и затлъстяване.

  Дали резултатите от изследването са категорични

  Изследването е базирано на 10 самостоятелни проучвания. Изказват се мнения, че по ред причини  резултатите не могат да се приемат безрезервно. Освен това, макар че връзката между трайно намалената телесна маса и понижения риск от рак на гърдата се смята за категорично доказана, не е сигурно какъв е нейният характер. Би могло тя да не е  причинно-следствена, а опосредствана от други фактори. Въпреки това е несъмнено – трайното отслабване при жените над 50те намалява вероятността да се разболеят от страшната болест.

  Други благоприятни фактори за намаляване на опасността е здравословното хранене и редовните физически упражнения. Може би е време да се заемете – дори и да не сте над 50.