Сайтът използва бисквитки.

 • 20% ОТСТЪПКА на козметика BIODERMA ABCDerm
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на козметика EUCERIN
  Поръчай сега
 • До 30 % ОТСТЪПКА на слънцезащитни продукти
  Поръчай сега
 • Защо Витания?

  Какъв слънцезащитен фактор да изберем?

  29.08.2023
  Какъв слънцезащитен фактор да изберем?

  Слънцезащитните продукти вече се смятат за задължителни на плажа. Но покрай вярната информация за тях продължават да се разпространяват и откровени митове. Да не говорим, че ако една опаковка от около 200 мл ви е достатъчна за цялата почивка, просто си ходите незащитени - независимо от слънцезащитния фактор на продукта и цената му.

  Какво означава SPF

  SPF означава слънцезащитен фактор. Числото след съкращението показва степента на защита от ултравиолетовите UVB лъчи - само от UVB. За UVA са ви необходими други филтри, или така наречените широкоспектърни формули за фотозащита. Колкото по-голямо е числото след SPF, толкова по-голяма е степента на защита.

  Според Американската агенция по лекарствата и храните: “SPF е мярка за това колко UV радиация е необходима за предизвикване на слънчево изгаряне върху защитена кожа (т. е. при наличие на фотозащитен крем) спрямо UV радиацията, необходима за предизвикване на слънчево изгаряне върху незащитена кожа”.

  Забележете - не говорим за продължителността на защита, а за количеството спрени преди да проникнат в кожата ви UVB, които предизвикват слънчевите изгаряния. Това отразява факта, че слънчевата радиация варира като интензивност през деня. Количеството от нея, което ще достигне до вас през лятото за цял час от 9 до 10 сутринта, ще получите за 15-тина минути в ранния следобед.

  Различните степени на защита 

  Стойността на слънцезащитния фактор се определя експериментално в лаборатории с достатъчно дебел слой от субстанцията и контролирана светлина. В реалния живот условията са различни и променливи. Следвайте стриктно указанията на производителя за дебелината на пласта, непрекъснатостта на покритието и честотата на нанасяне.

  Интересното е, че при ниските стойности на слънцезащитния фактор SPF нивото на блокирани UVB лъчи нараства бързо, докато при високите нарастването на защитата е с много малко:

  • SPF 2 спира половината радиация - 50%;
  • 4 ви предпазва от 75%;
  • 10 блокира цели 90%;
  • 15 само малко повече - 93%;
  • 30 - 97%;
  • 50 - с 1% повече - 98;
  • 100 задържа 99% от UVB.

  Както забелязвате, след SPF 30 нивото на блокирана радиация остава почти същото и освен ако не сте с много чувствителна и капризна кожа по-високият слънцезащитен фактор не си струва по-високия разход. 

  Понеже малко хора нанасят върху кожата си достатъчно количество продукт на всеки втори час и след всяко влизане във водата, затова и SPF 100 на практика защитава по-добре от SPF 50 и 30. 

  Как да изберете подходящ слънцезащитен фактор 

  При избор на подходяща формула трябва да отчете няколко важни фактора:

  • защитава ли ви продуктът освен от UVB и от UVA - осигурява ли широкоспектърна (пълноспектърна) защита;
  • какво количество UVB блокира - какъв слънцезащитен фактор (SPF) притежава;
  • каква е вашата кожа - колко по-светла е тя, колкото по-малко защитен пигмент (меланин) притежава, толкова по-лесно изгаря и от толкова по-висока слънцезащита има нужда. Факт е обаче, че макар и по-малко, изгаря и по-тъмната. Затова тя също има нужда от фотопредпазване;
  • водоустойчив ли е SPF и за колко време - 40 или 80 минути.

  Дерматолозите смятат, че SPF 30 е добър за повечето хора - особено ако се нанася в количеството, препоръчано от производителя. За по-светла и по-чувствителна кожа използвайте по-висок.

  При избора на фотозащита е важен не само слънцезащитният фактор. Трябва да вземете предвид общото си здраве и състоянието на кожата. Препоръчва се да отчитате възрастта - различни са потребностите при деца и при възрастни със зряла кожа. Важни са също типът епидермис, склонността към алергии, към акне, повишената чувствителност и т. н.

  За лицето и за тялото - особено за откритите части - предпазване от слънцето с подходящ слънцезащитен фактор ви е необходимо не само през лятото, но и през цялата година.

  Козметиката за фотозащита се усъвършенства непрекъснато и става все по ефективна. Предлагат се различни видове като състав и като форма (кремове, спрейове, лосиони, гелове и масла) и буквално всеки може да открие най-подходящата за себе си. Предлагат се и комплекти - за преди и след излагане на слънце, за стимулиране на устойчивостта на кожата и т. н.

  Защо да се доверите на онлайн аптека Vitania.bg?

  Купувайте фотозащитни продукти не защото всички купуват, а защото е нужно да предпазвате от ултравиолетовите лъчи себе си и вашите близки. С наша помощ ще направите максимално индивидуализиран избор, който напълно отговаря на личните ви нужди.

  Важно е откъде пазарувате тези формули - богатият им състав изисква специални условия на съхранение, за да запазят качествата си. Верига аптеки “Витания” има многогодишен опит в съхранението на чувствителни изделия - лекарства, козметика, хранителни добавки, лечебни храни.

  Гарантираме достъпни цени, съответни на потребителските ползи на продуктите. Организираме чести промоции и поддържаме бонусна система за лоялни клиенти.

  Доверете са на Vitania.bg! Използвайте само сигурни слънцезащитни продукти!