• До 50% ОТСТЪПКА на продукти при крампи и сърдечносъдова система
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на продукти ASAM KRÄUTERHOF
  Поръчай сега
 • 30% ОТСТЪПКА на продукти DIFA COOPER за интензивно възстановяване и хидратация на кожата
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на избрани слънцезащитни продукти
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Каква е връзката между кръвообращението и мозъка 17.07.2020

  Каква е връзката между кръвообращението и мозъка

  На мозъка се падат около 2-4% от теглото ни, но той използва около една пета от кислорода и калориите на организма. Това е органът, благодарение на който ние сме хора – мислим, говорим, помним, в състояние сме да творим. Неговият упадък е едно от най-притеснителните неща, които могат да се случат на човек с напредването на възрастта и деменцията се приема за по-страшна дори от рака и инфаркта.

  Мозъкът е силно зависим от кръвообращението

  За пълноценното си развитие и функциониране той има нужда от много енергия (глюкоза), хранителни вещества и кислород. Те достигат до него благодарение на кръвообращението – носи ги кръвта, изпомпвана от сърцето, и пак тя изнася отпадните продукти от обмяната.

  Постоянното и оптимално кръвооросяване на мозъка природата е подсигурила чрез захранването му с кръв от две чифтни  артерии – каротидните и гръбначните. За допълнителна сигурност след преминаването си през черепа големите кръвоносни съдове се свързват в така наречения Кръг на Уилис. Това позволява, ако блокира някоя от артериите, другите да успеят да компенсират, кръвообращението да остане оптимално и да се предотврати увреждането на мозъчните клетки. 

  За отвеждане на отработената кръв мозъкът разполага със специална система от венозни съдове. Накрая тя се извежда навън от двете югуларни вени.

  Какво се случва с мозъка, ако кръвооросяването се влоши

  Освен хранителни вещества, кръвта носи и кислород. При всяко нарушение на кръвооросяването мозъчните клетки, до които не достига кръв, се увреждат и загиват буквално за няколко минути. Колкото повече са загиналите клетки, толкова по-необратими са щетите за мозъка. Те се изразяват във влошена памет и концентрация, нарушения на мисълта, нарушена координираност на движенията, увреждане на говора и т. н.

  Това може да се случи внезапно и масирано – при инсултите, както и незабелязано и постепенно – при съдова деменция, която води до влошено кръвообращение и необратими дегенеративни процеси. Затова е много важно да се поддържа добро кръвооросяване на мозъка, а при инсулт то да бъде възстановено максимално бързо.

  Всички случаи, при които е налице влошено кръвооросяване на мозъка – трайно или временно – се обобщават като мозъчно-съдова (цереброваскуларна) болест. Тук попадат инсултите, стенозите (стесняване на съдовете), аневризмите (изтъняване на съдовете), съдовите малформации и др.  Тук попадат и така наречените преходни исхемични атаки (мини инсулти) – това е преживяване, което напомня инсулт, но преминава бързо и не оставя трайно увреждане. Смята се, че се случва при преминаващ бързо временен блокаж на проводимостта на мозъчна артерия. Понякога хората дори не забелязват преходната исхемична атака, но около една трета от претърпелите я получават по-късно инсулт, а за 10% той се случва до две седмици.

  Затова забележите ли внезапни и необясними

  ·  слабост или изтръпване в крайниците или лицето – особено в едната страна тялото;

  ·  виене на свят, загуба на равновесие и/или координация, проблеми с ходенето;

  ·  проблеми с виждането – с едното или и с двете очи;

  ·  много силно главоболие без определена причина;

  ·  объркване, проблеми с разбирането или говоренето, 

  спешно потърсете лекаря си. Навременната лекарска помощ може да предотврати инсулт. Лечението обикновено се състои в лечение на сърдечни заболявания или каротидна артериална болест.

  Подкрепа за кръвообращението и мозъка си можете да осигурите и с някои добавки, съдържащи минерали, витамини и екстракт от гинко билоба.