Сайтът използва бисквитки.

 • До 30% ОТСТЪПКА на продукти за грижа за краката против мазоли и неприятен мирис
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика BETTINA BARTY
  Поръчай сега
 • До 30% ОТСТЪПКА на козметика AVENE
  Поръчай сега
 • 20% OТСТЪПКА на козметика за бебета и деца BIODERMA ABCDerm
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Какви опасности крие приемът на твърде много лекарства 06.07.2022

  Какви опасности крие приемът на твърде много лекарства

  С напредването на възрастта започваме да приемаме все повече медикаменти. А те влияят по различен начин на жизнените ни системи, взаимодействат и помежду си. В повечето случаи тези взаимодействия не са проучени и не е съвсем ясно как ни се отразяват.

  Има ли опасности при приема на твърде много лекарства и какви са те?

  Какво е полифармация

  Това е приемът на твърде много лекарства по едно и също време – повече от пет. Често те не са изписани от лекар, но се случва и да са  с рецепта – когато заболяванията са повече от едно и за всяко се ходи при различен лекар. Така се стига до приема на доста повече от пет различни медикамента в един ден, обикновено дори наведнъж – в едно и също време. При това, без да се отчита разнопосочността на действието им и нежеланите им взаимодействия.

  Полифармацията си има обективно оправдание. Възрастните често страдат от различни хронични състояния – астма и хронична обструктивна белодробна болест, артрит, диабет, хипертония, висок холестерол, депресия, сърдечни заболявания. Това ги превръща във възрастовата група, която е склонна да приема повече лекарства – повече от която и да е друга група. Управлението на приема им е трудно и скъпо, особено за тези, които не могат да излизат сами или живеят на село.

  Явлението се наблюдава не само при по-възрастните, но и при хора в по-млада възраст. Проблемът е, че поради забавения и отслабнал метаболизъм, полифармацията при по-възрастните крие повече опасности, с по-сериозни нежелани ефекти. Да не говорим, че съществува и явлението, наречено „каскада на предписване“ – една  формула се предписва, за да тушира негативните ефекти от друга.

  Опасности при прием на твърде много лекарства

  Колкото повече са приеманите медикаменти, толкова по-сериозни опасности възникват за здравето. Те варират от влошаване на качеството на живот, замаяност и объркване до токсични реакции и вътрешно кървене, което може да е фатално.

  Често се случват когнитивни нарушения и влошаване на паметта, падания, вредни лекарствени взаимодействия, при които едната формула неутрализира другата или засилва действието ѝ прекомерно. Съществува опасност медикаментът за едно заболяване да изостря друго или да отключва ново нежелано състояние. Може да формира зависимост или да спре да действа.

  Да не говорим колко много полифармацията натоварва семейството – със завишени разходи за фармацевтични продукти, с необходимост от следване на сложни графици на прием, със затруднението да се разпознават страничните ефекти на отделните медикаменти.

  Какво да направите, ако вие или близките ви приемате твърде много лекарства

  • Поддържайте постоянен контакт с личния си лекар. Говорете с него как се чувствате след въвеждането на определена формула, има ли нежелани ефекти и какви.
  • Уточнявайте всеки път с каква продължителност е приемът на изписаното лекарство и я спазвайте.
  • Носете със себе си при прегледите всички опаковки, за да може специалистът да добие представа какво пиете, трябва ли и какво е най-добре да предпише.
  • Периодично искайте консултация необходимо ли е да продължите да пиете всичко.
  • Не се притеснявайте да задавате въпроси като „Може ли това лекарство да повлияе на паметта ми, да увеличи опасността от падане, да предизвика стомашни проблеми?“, „Ползите от него компенсират ли риска?“, „Мога ли да намаля дозата или да го спра напълно?“ и т. н.
  • Не започвайте самоволно прием на лекарства без рецепта или такива, препоръчани на друг.
  • Проверявайте съставките на различните продукти – може да се окаже, че приемате твърде много от някое вещество, ако се среща в няколко различни медикамента – парацетамол например.
  • Проверете дали няма по-безопасна алтернатива на приеманите лекарства – примерно – вместо хапчета за сън, добра хигиена на съня или когнитивно-поведенческа терапия.
  • Поддържайте списък с всички медикаменти, които приемате – с рецепта, без рецепта, хранителни добавки, билкови отвари и чайове и т. н. В него описвайте за какво е всяко от тях, каква е дозата, кога и как се приема. Освен че ще улесните себе си, ще улесните комуникацията си с лекаря и фармацевта си, ще дадете полезна информация при спешен случай.

  Използвайте една аптека за получаване на лекарствата си. Така фармацевтът ще знае за всички формули, които приемате, и при нужда ще може да ви консултира бързо и точно.  Екипът на аптеки „Витания“ е на ваше разположение, заповядайте!