Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на продукти за гърло
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на козметика за бебета и деца MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на козметика EUCERIN
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на продукти LecoVITA
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Какви са ползите от почистването на езика 16.09.2021

  Какви са ползите от почистването на езика

  Почистването на езика все още се възприема от повечето хора като излишна екстравагантност. Дали наистина е така? Случва ли се нещо важно, когато го почистваме старателно?

  Защо да почиствате езика си

  Устната ви кухина е едно от най-уютните места за размножаване на бактерии. Тя е влажна, с постоянна температура и гарантирана храна. Папилите по повърхността на езика създават отлични условия за бързия растеж на бацилите и по-голямата част от микрофлората в устата живее благополучно върху него, от където – веднага след измиване на зъбите и венците – отново се разпространяват по тях.

  Не е без значение както за денталното ви здраве, така и за общото, а и за свежия ви дъх, дали го почиствате редовно, или оставяте бактериите свободно да се множат и разпространяват.

  Ползи от почистването му

  Осъществявате профилактика на кариесите

  Като премахвате бактериите, вие намалявате и рисковете от формиране на плака по венците и зъбите, и бурно размножаване на бактериите. Това силно редуцира вероятността от формиране на кариеси.

  Намалявате риска от пародонтоза

  Почиствайки езика си, вие пазите цялата устна кухина. Особено благоприятно е това за венците. С премахването на бактериите те са по-защитени от възпаления, увреждания и развитие на пародонтоза.

  Минимизирате вероятността за млечница в устата

  Малките болезнени бели язвички, които при липса на грижа скоро покриват всички вътрешни лигавици и понякога езика, се причиняват от прекомерния растеж  на дрожди. С почистването те също се изхвърлят от устната кухина.

  Подкрепяте имунната си система

  Устата и носа са първата защитна линия, на която имунната система дава отпор на болестотворните нашественици. Като почиствате редовно езика си, редуцирате възможността микроорганизмите да проникнат навътре в организма и да причинят там по-големи проблеми.

  Пазите се от лош дъх

  Натрупването на бактерии води до засилено ферментиране на остатъците от храна в устната кухина и отделяне на зловония. Когато премахвате тези остатъци и силно редуцирате броя на бактериите, ликвидирате една от най-важните предпоставки за лош дъх (халитоза).

  Чувствате се по-свежи

  Редовното почистване на езика ви дарява с неподправено усещане за свежест, което не би могло да се постигне с никакви бонбончета и ароматизатори.

  Подобрявате вкусовите си усещания

  Изчеткването освобождава повърхността му от напластявания и изостря вкусовите рецептори. Това пък не само осигурява по-добро слюноотделяне, но и по-ясно усещане на вкуса на храните и напитките.

  Как да почиствате езика си

  За да го почистите добре, използвайте специално приспособление – стъргалка за премахване на плаката от него. Тя може да е метална или пластмасова. Добри са резултатите и с обичайната четка за зъби. Изчетквайте цялата повърхност внимателно преди или след измиването на зъбите. Задължително използвайте вода за уста. Така ефектът е по-добър и по-траен. Приложението само на вода за уста не носи кой знае каква полза, защото биофилмът защитава бактериите и те продължават да се размножават необезпокоявани.

  Езикът се почиства много добре, когато ядете повече сурова растителна храна. Растителните влакна всеки път го изтъркват и почистват отлично, без да е нужно специално старание от ваша страна. Те поддържат и нормалната дължина на папилите, като постоянно ги остъргват. Ако в менюто преобладава меката храна, папилите стават много дълги. Съответно се увеличава и задържаното количество храна, и възползващите се от нея бактерии.

  Предлагаме ви подходящи средства за почистване на език. Възползвайте се от тях и се грижете добре за хигиената и здравето на устата си!