Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на продукти срещу безсъние, стрес и депресия
  Поръчай сега
 • До 30% ОТСТЪПКА на слънцезащита
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на продукти SOLGAR
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • Защо Витания?

  Какви са предимствата и рисковете за здравето през лятото

  03.07.2023
  Какви са предимствата и рисковете за здравето през лятото

  Лятото е най-желаният сезон. Свързва се с почивка, пътувания, ваканции, много слънце и вода. А науката допълва, че наистина има неоспорима връзка между топлото време, настроението и усещането за щастие и благополучие.

  Слънчевата светлина и психическото здраве

  Слънчевата светлина има по-голямо значение за настроението и здравето от всяко друго климатично явление. Тя влияе директно на химичните процеси в мозъка, които обуславят както настроението, така и съня:

  • премахва симптомите на сезонното афективно разстройство;
  • регулира хормона на съня – мелатонина – и води до по-качествен сън и по-нормален цикъл на спане и бодърстване, което пък е в основата на по-доброто здраве;
  • подкрепя производството на хормона на щастието – серотонина;
  • активира производството на витамин D – условие за оптималната функция на мозъка и тялото и за здравето като цяло.

  През лятото сме по-активни

  Мотивирането за физическа активност при светлото и топло време през лятото е много по-лесно. Упражненията, разходките, колоезденето, плуването са много по-приятни и привлекателни. Освен че носят реални ползи за сърдечно-съдовата система, здравето и силата на мускулите и костите, за дихателната система, те дават допълнителен тласък на синтеза на серотонин и обвързват физическите усилия с усещането за щастие.

  Физическите занимания лятото протичат на открито, на чист въздух и светлина, сред благотворното влияние на природата. Това само по себе си релаксира, намалява кортизола в кръвта, подобрява работата на мозъка и концентрацията, укрепва физическото и психическо здраве.

  Отпуските, почивките и пътуванията през лятото прекъсват изтощителната ежедневна рутина. Осигуряват ви нови изживявания и повече време за вас самите, повече време за сън, което пряко се отразява върху общото настроение и благосъстояние.

  През лятото нарастват възможностите за общуване с близки и непознати, за завързване на нови приятелства и съживяване на стари. А това е едно от същностните условия за поддържане на добра психическа кондиция и здраве.

  Храненето е по-балансирано

  Изобилието от плодове и зеленчуци естествено променя менюто и го разтоварва от мазни и тежки храни. Получавате повече природни витамини и минерали в оптималните им съчетания за максимално усвояване.

  Много сериозен натиск за по-здравословно хранене през лятото оказва стремежът да бъдем харесвани. Малкото дрехи и по-честото разсъбличане на открито ни карат да се замислим за визията си. Желанието да изглеждаме добре е един от най-силните мотиватори да сме по-активни физически и да се храним така, че да топим, вместо да трупаме килограми. В същото време това носи много ползи на отделните жизнени системи и здравето като цяло. 

  Рисковете на лятото 

  През лятото има повече бактериални инфекции – съществуват данни, че на всеки 10 градуса по-висока температура бактериалните инфекции се увеличават с около 17%.

  UVA и UVB лъчите нанасят поражения и щети върху кожата и кожните клетки, заради което са ви нужни добри слънцезащитни продукти.

  Високите температури могат да причинят прегряване и топлинен удар, затова се старайте да сте на закрито или на сянка през най-горещите часове на деня – между 11 и 17 часа. Разликите с повече от 10 градуса между външната температура и температурата вкъщи или в офиса могат да доведат до нежелани последици за здравето ви.

  Обилното потене ви освобождава от токсини, но в същото време води до загуба на телесни течности и електролити, нарушава електролитно-водния баланс на тялото. Нужна ви е повече вода, поддържайте се хидратирани.

  Не забравяйте, че храната се разваля и става опасна много по-бързо и по-лесно, а хранителните отравяния вредят на здравето и могат да са много рискови.

  Насекомите като кърлежи и комари пренасят опасни болести или поне причиняват сърбящи обриви. Използвайте репеленти. На влажни и обрасли с трева места се разхождайте, защитени от дълги панталони и ръкави, чорапи и затворени обувки.

  Увеличава се вероятността от алергични реакции и обостряне на астмата.

  Обадете ни се и ще ви препоръчаме медикаменти и продукти срещу рисковете на лятото!