• До 40% ОТСТЪПКА на продукти при оток и разширени вени
  Поръчай сега
 • 30% ОТСТЪПКА на серия ADENOSIL на козметика DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на серия ABCDerm на козметика BIODERMA
  Поръчай сега
 • До 30% ОТСТЪПКА на води за уста
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Какви са признаците на понижения имунитет 19.08.2020

  Какви са признаците на понижения имунитет

  Едва ли някой има нужда от напомняне, колко важен е имунитетът за здравето и благополучието ни, особено в ситуация като сегашната – световната пандемия КОВИД-19. Вирусът е непознат, все още недостатъчно проучен, без утвърдена терапия и ваксина. Силната имунна система не само пази от разболяване, но и осигурява по-леко и безопасно преболедуване. Затова е важно да разпознавате признаците на понижения имунитет и при нужда да потърсите лекарска помощ. 

  Кои са признаците на понижения имунитет?

  Често настивате 

  Настинките и леките вирусни заболявания са нормални, отминават средно за седмица и се случват на повечето хора поне два-три пъти годишно. Но ако боледувате често и продължително, вероятно  имунната ви система трудно се справя с болестотворните нашественици. 

  Страдате от чести инфекции 

  За понижен имунитет трябва да мислите ако ви се налага повече от два пъти годишно да се лекувате с антибиотици. Повод за посещение при лекаря може да са ушни инфекции – повече от 4 пъти в годината, поне две пневмонии, хроничен или бактериален синузит – поне три пъти в годината. 

  Изпитвате проблеми с храносмилането и червата 

  Продължителната диария или запек, наличието на газове, дисбактериозата често също са знаци за понижен имунитет. Почти 2/3 от имунната система е съсредоточена в чревния тракт и според съвременната медицина е тясно свързана с дейността на полезните бактерии в червата. Затова всяко намаляване и отслабване на пробиотичните колонии се пренася и върху нейното състояние. 

  Раните ви заздравяват по-бавно 

  Независимо от тежестта на нараняването, здравата имунна система се грижи за бързото регенериране на тъканите и затварянето на раната. Ако имунните клетки са по-малко, по-бавни, с нарушена функционалност, заздравяването се забавя. 

  Тормозят ви постоянен стрес и умора

  Независимо от съня, почивката и храненето, постоянно се чувствате уморени и бавни, липсва ви енергия. Това може да е знак за имунодефицит. Постоянният стрес нарушава хормоналното равновесие на организма и намалява броя на белите кръвни телца (лимфоцитите). А това неминуемо влошава работата на имунната система. 

  Други симптоми 

  Леката честа температура понякога свидетелства за умора на имунната система. Сухите очи, главоболието, обривите, проблемните стави, анемията и афтите в устата, косопадът също са сигнал за имунни проблеми. Пониженият имунитет става причина за хронични възпаления на вътрешните органи, водещи до хронични заболявания и поява на неопластичните образувания. При децата пониженият имунитет забавя растежа и развитието им. 

  Как да подкрепите понижения си имунитет 

  Ако подозирате, че страдате от имунен дефицит, обърнете се към лекар. Но задължително е и сами да се погрижите към себе си, като полагате системни грижи да подобрите начина си на живот: 

  Следвайте балансирана диета; 

  Подобрете хигиената и режима на сън; 

  Бъдете физически активни всеки ден; 

  Контролирайте теглото си; 

  Откажете цигарите, намалете алкохола; 

  Ваксинирайте се; 

  Запознайте се с техники за овладяване на стреса; 

  Поддържайте стриктна хигиена и не пропускайте да миете ръцете си буквално след приключването на всяка дейност и/или излизане навън. 

  Можете да използвате продукти като ункадеп форте капсули, фрутдеп имуно, имунобор. Потърсете ни при нужда за консултация. При по-тежки състояния потърсете лекаря си.