• До 40% ОТСТЪПКА на продукти за интимна хигиена
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на BIODERMA Серия NODE
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика NUXE
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Какво да правим, ако сме заразени с COVID-19 и се лекуваме вкъщи или гледаме болен 15.05.2020

  Какво да правим, ако сме заразени с COVID-19 и се лекуваме вкъщи или гледаме болен

  Въпреки че извънредното положение не бе подновено, реалната епидемична ситуация с нищо не се е променила. Може да не е така страшна, както в други страни, но ако от коронавирус се разболеете самите вие или някой от семейството ви, това едва ли ще има значение.

  Какво да правите, ако вкъщи имате болен от коронавирус

  Вие или друг от семейството ви е с доказан COVID-19 и ще се лекувате вкъщи. Има няколко особено важни правила, които трябва да спазвате:

  ·  Не се самолекувайте! Не се опитвайте да прилагате чудодейни лекове върху себе си. Коронавирусът е непознат. За него няма специфично лекарство. Лечението е симптоматично. Лекарят ще ви препоръча медикаменти за температура, за болките в гърлото, за кашлицата или за другите оплаквания, ако имате такива. Дори да имате достъп до лекарства, използвани в болниците срещу COVID-19, не ги прилагайте вкъщи, рисковете да си навредите са сериозни.

  ·  Трябва да имате постоянна връзка с личния си лекар през целия период на боледуването от коронавирус. Търсете го, ако състоянието ви се влоши или възникнат неочаквани проблеми.

  ·  Осигурете безкомпромисна хигиена в дома си.

  ·  Спазвайте максимално възможната дистанция от близките си.

  ·  Приемайте много течности, почивайте, проветрявайте често.

  Изолацията на болния от коронавирус е много важна

  Направете всичко възможно, за да изолирате болния от коронавирус от останалите членове на семейството. Вярно е, че официалните препоръки той да ползва отделна стая и отделна баня и тоалетна са невъзможни за приложение в повечето  български домове. И въпреки това положете усилия пътищата на заразения от COVID-19 и здравите вкъщи да се пресичат минимално.

  Уточнете кой от семейството ще го обслужва. Нека той да е здрав, без хронични заболявания и по възможност под рисковата възраст. Помолете за инструктаж личния лекар. Вероятно, ако болният е в добро състояние, ще може сам да поддържа стаята си донякъде. Маските и ръкавиците са задължителни – особено за заразения и контактуващия с него. Избягвайте – до колкото е възможно – директния контакт с телесни течности.

  Когато няма как болният от COVID-19 да ползва отделна стая

  Разместете мебелите така, че неговият кът да е възможно по-изолиран. Нека използва отделна посуда и я дезинфекцирайте след всяка употреба. Старайте се да сведете до минимум дори опосредстваните контакти като ползване на едни и същи вещи. Дезинфекцирайте старателно бравите на вратите и самите врати, банята и тоалетната след всяко посещение на болния. Нека всички мият ръцете си често и грижливо. Ако е възможно, вместо хавлиените кърпи, поставете хартиени. Ако не – сменяйте ги по-често. Перете дрехите, кърпите и спалното бельо на болния от коронавирус на по-висока температура – поне на 60°С, по-добре на 90° С. Имате сушилня? Чудесно, използвайте я.

  Контролирайте строго изхвърлянето на боклука. Целият отпадък, генериран от заразения с COVID-19, поставяйте в отделен контейнер в стаята му. Еднократни маски, кърпи, ръкавици пускайте в пластмасови пликчета и също изхвърляйте в него. Многократните дезинфекцирайте. Използвайте дезинфектанти с алкохолно съдържание минимум70% или леко разредена белина. Ефективно за тези цели е и маслото от чаено дърво.

  Леките случаи на COVID-19, които се лекуват в домашни условия, обикновено отшумяват за около 2 седмици. Но ще трябва да останете под карантина 21 дни. Общо взето правилата за изолация и предпазване са същите и когато няма болен, а само човек, подложен на карантина – примерно – контактен, но срокът е 14 дни.

  Какво се случва с децата ви, когато вкъщи влезе коронавирус

  Особено трудно е, когато в дома има малки деца, на които е сложно да се обясни, защо мама или тате не искат да ги гушкат. При малшанс да сте положителни за COVID-19 и двамата, или трябва да помолите роднини и приятели извън рисковите групи да вземат децата – заразени или незаразени, или да приемете, че е възможно да се разболеят и да ги следите внимателно за симптоми. Не допускайте възрастните ви родители да ви посещават, колкото и да настояват.

  В повечето случаи с коронавирус се заразяват всички в семейството и трябва да сте психически подготвени за това. Но обикновено има поне няколко дни разлика в инфектирането, така че все остава един на крака, който да се грижи за другите. 

  По подобен начин процедирайте, когато усещате общо неразположение. Може да е просто настинка, но може да е и COVID-19. Ако температурата се повиши над 38° С, кашлицата се задълбочи, чувствате се много уморени и отпаднали и дишането се влошава, обадете се на личния си лекар.

  Когато болестта отшуми, не се излагайте на необмислени рискове. Макар че би трябвало с преболедуването от коронавируса да изграждате антитела, които да ви предпазват поне за известно време, има доста сигнали за реинфектиране или рецидивиране на инфекцията.

  Поръчайте еднократни медицински маски и чаено масло и ние ще ви ги доставим вкъщи!