• До - 50 % на продукти при стомашен дискомфорт и киселини
  Поръчай сега
 • -20% на козметика SEBAMED
  Поръчай сега
 • -25% на козметика NUXE
  Поръчай сега
 • До - 25 % нa козметични комплекти
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Какво да правите при кръвотечение от носа 05.07.2017

  Какво да правите при кръвотечение от носа

  Дори слабото кръвотечение от носа е изключително притеснително, особено когато това се случи на детето ви.

  Защо кърви носът (епистаксис)

  Лигавицата в носната кухина е много чувствителна и богато кръвоснабдена. Кръвоносните съдове са на повърхността и много лесно се нараняват. Кървенето от носа идва най-често именно от тях. Те могат да бъдат увредени както при по-силно издухване или агресивно почистване, така и поради пресъхване на лигавицата.

  Когато кръвта идва от капилярите в предната част на носа, тя изтича от ноздрата, в която е нараненият съд. Това веднага се забелязва и се взимат бързи мерки, което ограничава кръвозагубата. Но при нараняване на кръвоносните съдове, разположени в задната част на носа, кръвта се оттича по носоглътката. Кървенето остава незабелязано и може да причини сериозна кръвозагуба. Затова задният епистаксис е много по-опасен от предния и щом го установите, търсете лекар.

  Причини за кървене от носа 

  Причините могат да са различни – от невинно прокървяване при сблъсък с предмет или удар, до кръвотечения, предизвикани от сериозни заболявания. Когато епистаксисът се случва рядко и спира бързо от само себе си, вероятно няма от какво да се притеснявате. Ако кървите често и продължително, потърсете лекар за изясняване на диагнозата.

  Обичайните причини за кървене от носа са:

     •   травми и наранявания в областта на носа и на носната лигавица,

     •   възпалителни заболявания,

     •   пресъхване на носната лигавица поради сухия въздух,

     •   чуждо тяло в носа – особено при децата,

     •   много високите температури през лятото,

     •   недостиг на витамин С и витамин К,

     •   продължително използване на лекарства (спрейове за нос),

     •   високо кръвно налягане, нарушения на кръвосъсирването и т. н.

  Първа помощ при кървене от носа

  Широко разпространеното мнение, че кървящият трябва да вдигне рязко глава нагоре и назад и да легне, е неправилно. Това може да доведе до оттичане на кръв към гърлото и да предизвика повръщане, при достигането й до стомаха.

  Пострадалият трябва да седне на сянка, да се наведе напред и евентуално да подложите нещо за кръвта. С палеца и показалеца хванете меката тъкан на носа и притиснете леко за няколко минути. Това обикновено е напълно достатъчно. Ако се наложи, повторете. Използвайте памучни тампончета, напоени в солен разтвор (ако нямате нищо друго). Сложете лед, обвит в марля около носа, за да се свият кръвоносните съдове.

  Понякога, при по-обилно кървене, ви се струва, че е и от двете ноздри. Но това се случва изключително рядко, така че не се притеснявайте. Ако до 20 минути кръвта не спре, заведете пострадалия в болница или извикайте бърза помощ.

  Как да се подготвите за случаите на кръвотечение

  Когато вкъщи има малки деца, е твърде вероятно кървенето от носа да е по-често. В такъв случай, след консултация с лекар, си осигурете катетри за епистаксис. Те завършват с балонче, което се раздува в носната кухина и притиска наранения кръвоносен съд. 

  Дръжте под ръка и „Емофикс“ – локален хемостатик, който може да се прилага по-често и продължително при нужда. Намазвайте с него лигавицата на носа. Той не само спира кървенето, но осигурява и превенция. Можете да го използвате при деца над година и половина и при бременни.