• До 40% ОТСТЪПКА продукти при кашлица
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика EUCERIN
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на витамини и минерали SUPRAVIT
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Какво да съдържа аптечката ви при пътуване 17.12.2020

  Какво да съдържа аптечката ви при пътуване

  Поддържането на домашната аптечка добре заредена спестява много тревоги, когато на някой вкъщи спешно му се налага да вземе хапче срещу  главоболие, зъбобол, разстройство. Още по-важно е в нея да не липсва нищо от първа необходимост, когато тръгнете на път или на почивка на изолирано място, далече от болници и аптеки. 

  От какво се определя съдържанието на аптечката ви 

  Задължителните медикаментите и медицински средства в нея са до голяма степен еднакви за всички семейства. Разликите идват от специфики като: 

  • от колко члена е семейството и на каква възраст са те; 

  • има или няма деца и колко са големи; 

  • има ли в семейството хронично болни; 

  • характерни ли са за него алергиите и др. 

  Разбира се, има значение къде отивате и за колко време, дали сте с кола, с обществен транспорт, със самолет. 

  Какво трябва да съдържа вашата аптечка за път? 

  Лекарства за хронични заболявания 

  Хроничните болести стават все по-масови. На непознато място, без бърз достъп до лекар, който познава състоянието ви, най-разумно е да вземете със себе си медикаментите за постоянен прием – достатъчно количество, за да ви стигне за целия срок на отсъствие от къщи. 

  Лекарства за проблеми, типични за сезона 

  Такива са летните вирусни инфекции, пролетните и есенни алергии, грипът и настинките през есента и зимата. Това означава да имате: 

  • нестероидни противовъзпалителни средства – НСПВС. В тази група са болкоуспокояващите и температуропонижаващите – парацетамол, аспирин, ибупрофен; 

  • средства срещу възпаления на горните дихателни пътища, капки за очи, нос, уши, противокашличен сироп; 

  • средства за първа помощ при изгаряне от слънце – дори когато отивате не на море, а на планина; 

  противоалергични медикаменти  – включително за преодоляване на състояния на анафилактичен шок. 

  Средства срещу храносмилателни смущения и разстройства 

  Тук подборът отново зависи от индивидуалните ви особености. Ако има някой с рефлукс – не пропускайте антиациди. 

  Задължително е в аптечката ви за пътуване да има медикаменти против повръщане и диария. Особено ако сте с деца, не забравяйте да се подсигурите срещу дехидратиране. Вземете със себе си и пробиотични продукти срещу стомашно разстройство. 

  Да ви напомня и за хапчетата за по-леко понасяне на пътуването. 

  Помощ при травми и наранявания 

  През сезоните на разголените ръце и крака драскотините, ожулванията, натъртванията, порязванията са неизбежни – и то не само при децата. Затова вашата аптечка за пътуване трябва да съдържа пристягащи материали, марли, бинт, кислородна вода или риванол за промиване на ранички, антибиотична пудра или крем. Изберете качествени лепенки и не използвайте за дезинфекция на отворени рани силен спирт – той нанася допълнителни увреждания на и без това увредената тъкан. 

  Репеленти 

  Вероятно си имате предпочитани продукти – не пропускайте да ги вземете със себе си. Комари, кърлежи, дървеници, бълхи – хапят и оставят неприятни, сърбящи обриви, а понякога и по-сериозни последици. Освен репеленти за мазане, пръскане, под формата на гривнички, носете при всички случаи и медикаменти против сърбеж. 

  Медицински и помощни средства 

  Пуснете в аптечката лъжичка, няколко спринцовки, термометър, мерителна чашка. Когато сте с хипертония, апаратът за измерване на кръвното налягане трябва да има запазено място в нея. 

  Не сте особено сигурни какво точно да вземете със себе си? Консултирайте се с фармацевта си. А ако за пръв път ще пътувате с бебето, помолете личния ви лекар да ви препоръча набор от медикаменти за първа помощ. Запишете си кое в какви случаи се дава, в каква дозировка и с каква честота. 

  Сигурно си мислите, че това е твърде много и че все пак отивате на почивка, а не за да боледувате. По-добре е да разнасяте излишно пълна аптечка, вместо да ви потрябва нещо и да не можете да го откриете. 

  Зареждайте аптечката, приятно пътуване и бъдете здрави!