Сайтът използва бисквитки.

 • До 30% ОТСТЪПКА на продукти за грижа за краката против мазоли и неприятен мирис
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика BETTINA BARTY
  Поръчай сега
 • До 30% ОТСТЪПКА на козметика AVENE
  Поръчай сега
 • 20% OТСТЪПКА на козметика за бебета и деца BIODERMA ABCDerm
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Какво е „козмецевтика“ и по какво се отличават козмецевтичните продукти 22.07.2022

  Какво е „козмецевтика“ и по какво се отличават козмецевтичните продукти

  С развитието на науката и технологиите се променя целият свят – включително начините, по които се грижим за кожата и красотата си.

  Знаете ли какво е „козмецевтика“

  Понятието „козмецевтика“ през последните години става все по-популярно у нас, но се използва още от 1984 година. Създадено е от дерматолога доктор Алберт Клигман. С него се обозначават продукти за грижа за кожата, които са някъде по средата между козметичните и фармацевтичните. Те са с по-силно действие от козметичните, но с по-слабо от тези на лекарствата, отпускани с рецепта.

  Смята се, че техните биоактивни съставки имат фармацевтичен ефект върху кожата – повлияват структурата ѝ и функциите на кожните клетки. След употребата им се забелязва бърз ефект – подобряване на тена и текстурата, еластичността и плътността, пигментацията и фините линии. Във възможностите им е да решават някои проблеми, които козметиката не може – премахване на сухота и дехидратация, белези и пигментация, акне и акне при възрастни, фотоувреждания, облекчаване на атопичен дерматит и др. Може би ако трябва да сравним козмецевтиката с нещо познато, то бихме могли да я сравним с медицинската козметика.

  От друга страна козмецевтичните продукти – точно като козметичните – не преминават през строгия контрол на свойствата им, задължителен за лекарствата. Затова някои специалисти твърдят, че „козмецевтика“ е по-скоро маркетингов термин и използващите го производители не се ангажират правно с твърденията си.

  Съставки, характерни за козмецевтиката

  Слънцезащитни филтри

  Задачата им е да предпазват от слънчево увреждане, фотостареене и рак на кожата.

  Антиоксиданти

  Това се биоактивни вещества, които противодействат на свободните радикали в организма и го пазят от увреждания на клетъчно ниво:

 •  Витамин Е – намалява UV увреждането, действа в синергия с витамин С за предпазване на колагена от разрушаване и т. н.
 •  Витамин С – участва в производството на колаген, като подобрява структурата на кожата, противодейства на възпалението и др.
 •  Витамин В3 (никотинамид) и В5 (пантенол) – подобрява състоянието и функцията на кожната бариера. Повлиява текстурата на кожата, намалява хиперпигментация, фините линии, бръчките.
 •  Убихинон или коензим Q10 – силен антиоксидант с многостранно действие. Намалява разрушаването на колагена поради въздействието на слънцето.
 • Ретиноиди

  Веществата от групата на витамин А са много типични за козмецевтиката. Те подтикват производството на еластин и колаген, с което възстановяват плътността, мекотата и равномерния тен на кожата. Забавят стареенето.

  Други козмецевтични съставки

 •  алфалипоева киселина – за ексфолиране и като противовъзпалително средство;
 •  хидрокси киселини – ексфолират, хидратират, подобряват текстурата и намаляват белезите на стареенето;
 •  растителни екстракти и масла – характеризират се с антиоксидантно, подхранващо, изглаждащо, противовъзпалително, успокоявщо  действие;
 •  пептиди и протеини – служат за подхранване на кожата, за активиране на естествените ѝ функции и възстановяването ѝ, за забавяне на стареенето.
 • Помнете, че не е достатъчно важните вещества да са включени в състава на козмецевтичния продукт. Трябва да са на първите няколко места. Всички по-надолу в списъка са в твърде малко количество, за да може наистина да повлияят на кожата ви.

  Когато въвеждате в рутинната си грижа нов козмецевтичен продукт, проверявайте има ли необходимост от адаптационен период при употребата му. Някои от съставките на козмецевтиката (като ретиноидите) могат да предизвикат в началото дразнене на по-чувствителната кожа.