• до -50% на продукти за подобряване на паметта и тонуса
  Поръчай сега
 • -25% на козметика URIAGE
  Поръчай сега
 • до 30% на продукти за Интимна хигиена
  Поръчай сега
 • -20% на продукти против косопад ADENOSIL
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Какво означава „подходящо за вегани“ 13.06.2019

  Какво означава „подходящо за вегани“

  Веганите се смятат за особняци, които не ядат никаква храна от животински произход – даже млечни, яйца и мед. Това е вярно, но не изчерпва същината на веганството. В основата му не е начинът на хранене, а отношението към животните. Осъзнатият веган не само отхвърля убиването им за храна. Той е против промишленото отглеждане на животни за каквито и да е цели – осигуряване на месо, мляко и яйца; на суровина за изработката на дрехи (коприна, вълна, кожа); на продукти за други цели и индустрии и т. н. Веганите смятат  за недопустима експлоатация отнемането на меда от пчелите и използването на животните за тестване на козметика и лекарства.

  Носи ли веганството рискове за здравето

  Истина е, че някои важни хранителни вещества в лесно усвоима форма се срещат предимно в храната от животински произход – пълноценни белтъчини, калций, желязо, витамин В12 и др. Те се смятат за определящи за здравето и благополучието на всеки човек и особено на бързо развиващия се детски организъм.

  Мнозина от веганите – особено по-неопитните – се излагат на сериозни здравословни рискове и вероятността от застрашаващи здравето и живота им хранителни дефицити е напълно реална.

  Не е невъзможно внимателно подбраното и балансирано меню, съставено само от растителна храна, да осигури в голяма степен всички потребности на организма. Проблемът е, че за това са необходими много познания и системни усилия за набавяне на необходимите продукти и точното съчетание помежду им.

  Веганството поражда необходимост от нови фармацевтични и козметични продукти

  Независимо дали ви харесват схващанията на веганите и дали одобрявате агресивното им поведение, с което се опитват да налагат схващанията си, те имат своите потребности и права. Броят им непрекъснато нараства и фармацевтичната и козметична индустрии няма как да не се съобразяват с тях като потребители. Така на опаковките на хранителни добавки и козметика все по-често се появява надписът „подходящо за вегетарианци и вегани“.

  Това означава, че продуктът:

  - не съдържа никакви съставки от животински произход ;
  - не е тестван върху животни;
  - съдържа хранителни вещества, които веганите трудно си набавят с храната – примерно – витамин В12, концентрирани зеленчукови протеини и др.

  За да си дадете сметка, какво означават тези изисквания, ще припомним, че от животни се добиват вещества, без които е трудно да си представим съвременната козметика, производството на хранителни добавки и някои медикаменти. Примерно – животински мазнини, желатин, урея, алантоин, ланолин, казеин, лецитин, кератин, кармин, хитозан и т. н. Всичко това се замества с фитохимикали с близки или подобни свойства.

  Можете ли да използвате продукти, подходящи за вегани

  Заместването на веществата, добивани от животни, с такива от растителен произход, не влошава качествата на продуктите. Напротив – обикновено те са високоефективни и безопасни, без ГМО и синтетични съставки.

  Със сигурност изделията, подходящи за вегани, са по-щадящи за природата. Факт е, че индустриалното животновъдство е най-големият виновник за замърсяването и отделяните въглеродни емисии. Изискването да не се изпробва действието на новите формули върху животни идва не само от веганите, но и от все по-голяма част от останалите потребители. Това е и един от критериите при сертифицирането на биокозметиката (органик).

  Независимо дали следвате принципите на веганството или те са ви напълно чужди, надписът „подходящо за вегани“ е по-скоро знак за качество на съответните продукти. Използвайте ги спокойно!