• До - 50 % на продукти при хрема и запушен нос
  Поръчай сега
 • -20% на козметика BIODERMA
  Поръчай сега
 • -25% на козметика BETTINA BARTY
  Поръчай сега
 • -25% нa козметика за суха и атопична кожа DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Какво представлява плоскостъпието 08.07.2019

  Какво представлява плоскостъпието

  Чували ли сте думата „дюстабанлия“? Тя се отнася за човек с плоско стъпало, а то някога беше причина младежите да не ходят в казармата.

  Какво представлява плоското стъпало

  Човешкото стъпало има надлъжен и напречен свод. Всъщност надлъжните са два, но по-добре е изразен този от вътрешната страна на ходилото – вижда се ясно като дъга от петата към пръстите. Напречният е от кутрето към палеца. Сводовете играят ролята на амортисьори и като пружинират, поемат огромното натоварване върху костите и ставите при движение. Но се случва тези сводове да спаднат и при стъпване стъпалото да ляга изцяло на земята, вместо на петната кост и на ставите на палеца и кутрето. Това е съпроводено с лесна умора и болка, дава отражение на целия двигателно-опорен апарат, провокира дегенеративни процеси в ставите, случва се заради падналия свод да ви болят кръстът и гърбът.

  Смята се, че около една трета от населението е с плоско стъпало.

  Кога се проявява плоскостъпието

  В бебешка възраст сводът не съществува. Той започва да се формира, едва когато детето започне да ходи и да натоварва постоянно ходилата си – около втората годинка. Най-интензивен е процесът между 3 и 4 годинки, после постепенно се забавя и приключва около 10тата година. Това е моментът, в който родителите трябва да обърнат внимание на децата си и периодично да ги водят на ортопед. В това време формирането на свода може да бъде подкрепено със специални ортопедични упражнения, стелки, обувки.

  Само около 5% от плоскостъпието е наследствено обусловено. В останалите случаи то е придобито. При това при болшинството от страдащите се формира още в детска възраст. В зряла възраст се случва по-рядко – примерно поради свръхтегло и претоварване.

  Основни причини за плоскостъпието

  •  Генетични фактори;
  •  рахит, травми, възпаления и др.;
  •  недобре развити съединителни тъкани и мускули;
  •  претоварване на краката – включително от собственото тегло;
  •  неудобни обувки и т. н.

  Симптоми за плоскостъпие

  Забелязва се спадналият свод при стъпване, отпечатъкът е видимо по-широк. Петата е изнесена леко навън, а пръстите – навътре и това личи по неравномерното износване на обувките (от вътрешната страна). Човек е по-тромав, ходи с клатушкане. Постепенно се променя не само походката, но и стойката.

  При по-продължително натоварване се появява умора и болка в стъпалата, те се подуват. С времето болката може да се придвижи нагоре към глезена, коляното, тазобедрената става. Постоянното напрежение в мускулите предразполага към разширени вени.

  Спадането на напречния свод се разпознава по характерното разширяване навън на стъпалото в основата на палеца.

  Профилактика и лечение

  Профилактиката е особено важна в ранна детска възраст. Така или иначе до 3-4 години всички хлапета са с пълни крачета и недобре развити съединителни връзки и мускули. В този момент от огромно значение е детето да е с удобни обувки с твърд форд и – ако лекарят препоръча – с подложка. Не бива то да доизносва обувките на по-голямото, защото те вече са деформирани. Насърчавайте го да ходи и играе босо, правете му масаж. Подходящата физическа активност без претоварване е от полза. Правете упражнения като търкаляне на бутилка с босо стъпало, хващане и пускане на топчета с пръстчетата на крака и т. н. В този период профилактиката и консервативното лечение са обикновено успешни.

  При тийнейджъри и възрастни е много важно теглото. Статичното натоварване – когато стоите продължително време прави на едно място – също се отразява зле на стъпалата. Разтъпквайте се, пристъпвайте от крак на крак. Колкото по-рано се забележи спадането на свода, толкова по-вероятно е процесът да бъде спрян или поне силно забавен с ортопедични стелки, удобни обувки, упражнения. Помагат масажи, ходене бос по трева и пясък. Стелките също намаляват болката и умората. В краен случай може да се наложи оперативно възстановяване на свода.