Сайтът използва бисквитки.

Защо Витания?

Какво представляват автоимунните заболявания

26.03.2023
Какво представляват автоимунните заболявания

Имунната система пази организма от външни нашественици и вътрешни нежелани промени. В някои случаи обаче имунните клетки се обръщат срещу собствените си телесни клетки и тъкани. Тогава възникват автоимунните заболявания. 

Какво представляват автоимунните заболявания 

По дефиниция имунната система безпогрешно различава собствените от чуждите клетки, здравите от болните, и атакува нашествениците, болните клетки и вредните вещества. При автоимунните реакции антителата са насочени към собствените тъкани. 

Те може да атакуват един орган (панкреаса при диабет 1) или атаката да има системен характер и да е насочена към организма като цяло (лупус). Тя предизвиква хроничен възпалителен процес, който води до патологични промени в прицелните органи и нарушава нормалната им функция. Уврежданията в различните тъкани водят до различни болести. Те се характеризират с остри пристъпи и ремисии, като целта на медицината е ремисиите да бъдат удължени. 

Какви са причините за автоимунните заболявания 

Засега няма точен отговор на този въпрос. Автоантитела се срещат и при здрави хора, но автореактивните Т-клетки и автореактивните В-клетки на имунитета при тях се държат под контрол. Какво елиминира този контрол в някои случаи, все още не знаем. 

Затова пък се очертават ясно основните рискови фактори, които обуславят нарастването на риска: 

 •   пол – около ¾ от страдащите са жени, при това във възпроизводствена възраст – между 15 и 44 години. Това поражда мисли за обвързаността им с хормоналната активност в женския организъм; 
 •   наследственост – в някои семейства има повишена склонност към множествената склероза, лупуса и други. Това не значи, че ако ваш близък сродник е боледувал, ще се разболеете и вие, но е добре да се следите; 
 •   раса – по-податливи са жените с афроамерикански, латиноамерикански и индиански произход; 
 •   някои лекарства – статини, антибиотици, лекарства против хипертония; 
 •   замърсена околна среда – непрекъснатото нарастване на заболелите кара учените да допускат, че замърсяването на въздуха, водите, почвата и лесното разпространение на инфекциите имат определена роля в отключването им; 
 •   пушене – свързва се с много от тези заболявания, включително лупус, ревматоиден артрит, хипертиреоидизъм и множествена склероза; 
 •   съвременната диета – смята се, че високо преработените храни, съдържащи много мазнини, захар и синтетични добавки, поддържат хроничното възпаление, което се обвързва с автоимунните заболявания; 
 •   вече е налична едно автоимунно заболяване; 
 •   наднормено тегло и затлъстяване. 
 • Лечими ли са автоимунните болести 

  Принципно не, те не могат да бъдат излекувани, макар че има някои, при които настъпват продължителни ремисии, а други изчезват с времето. Съвременната медицина по-скоро се стреми към контрол върху свръхактивния имунен отговор с имунопотискащи препарати и намаляване на възпалението. Лечението е насочено и към облекчаване на симптомите. 

  Важно е да се опитвате да държите ситуацията под контрол, защото тези болести повишават риска и от сърдечни неблагополучия. 

  Вероятно се питате дали е възможна профилактика? Трудно е да се каже, при положение, че не се знаят точните причини, предизвикващи заболяванията. Но пък е възможно да се намесите в премахването на някои от рисковите фактори. Можете да промените диетата си, пребиваването в замърсена среда, да се постараете да се върнете към оптималното си тегло. 

  Търсете лекарска консултация при всяко дискомфортно състояние, продължило по-дълго – особено ако ваши близки страдат от автоимунни заболявания.