Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на продукти при стомашен дискомфорт и киселини
  Поръчай сега
 • До 60% ОТСТЪПКА на козметика DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • До 40% ОТСТЪПКА на хранителни добавки ERBOZETA
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика за коса и тяло BETTINA BARTY
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Какво представляват COVID сертификатите, как се издават и валидират 04.11.2021

  Какво представляват COVID сертификатите, как се издават и валидират

  Пандемията от COVID-19 продължава трета зима и ново тотално затваряне на света може да е катастрофално. Напредналият процес на ваксинация и значителният брой преболедували направиха възможно смекчаване на мерките при наличие на така наречения зелен сертификат.

  Какво е зелен сертификат в COVID пандемия

  Цифровият COVID сертификат е документ, с който доказвате, че имате право на свободно движение в условията на пандемията в рамките на Европейския съюз. Той може да е разпечатан на хартия или да е в цифров формат, достъпен през смарт устройства. Безплатен е и е двуезичен – на английски и на официалния език на страната, в която се издава. При определени условия имат право да го получат всички граждани на съответната страна – членка на ЕС, както и хората, които пребивават в нея на законно основание. Вие ще го получите в случай че:

 •   сте ваксинирани
 •   сте преболедували от коронавирус
 •   имате отрицателен резултат при направен тест
 • Деца, които са ваксинирани (12-17 годишни) или преболедували, също имат право на документа. Освободени от това изискване, както и от карантина, са непълнолетните, които пътуват с родителите си, стига самите родители да не подлежат на карантиниране.

  Кой издава сертификата и какво съдържа той

  Документът се издава в съответната държава, в която сте ваксинирани, направили сте си тест или в която сте преболедували. Всяко здравно заведение и лаборатория използва уникален ключ за цифров подпис.

  Независимо дали ще го съхранявате на мобилното си устройство или ще го вземете на хартия, негов задължителен аксесоар е QR кодът. Той носи същностната информация и цифров подпис, който удостоверява истинността му. Ясно е посочено коя ваксина е използвана. Тя трябва да е разрешена за употреба в ЕС. Всяка държава определя сама, дали да признава сертификатите, ако ваксината е различна от разрешените. Посочено е също дали ваксинирането е завършено и са поставени 2 дози (2/2) или само първата доза (1/1). Включени са още името ви и датата ви на раждане, датата на издаването му и уникален идентификатор. 

  Създаден е общ за Европейския съюз портал за проверка. При тази проверка личните ви данни не се обработват от портала и не се запазват. Обект на проверката е само издателят и цифровият подпис.

  Ограничаване на пътуванията, въпреки наличието на зелен сертификат, се прилага от отделните страни при сериозни основания, свързани с интензивността на заболеваемостта в страната. За тези ограничения трябва да бъдат информирани Европейската комисия и останалите държави-членки. Ваше задължение е да проверите, дали държавата, за която пътувате, е въвела допълнителни изисквания за влизане в нея.

  Ако не притежавате зелен сертификат, можете да пътувате при условията, наложени от приемащата страна – тестване или карантина.

  Как да получите зелен сертификат и каква е валидността му

  Европейски цифров COVID сертификат можете да получите там, където ви е поставена ваксината. Говори се, че той няма за сега краен срок на валидност, макар че при валидирането му се посочва една година от поставянето на ваксината.

  Ако имате право на него на основание преболедуване, трябва да можете да удостоверите, че сте боледували и боледуването ви е доказано с PCR тест. Според здравните власти у нас, той е с валидност една година, броено от датата на PCR теста. Ако боледуването се доказва с антигенен тест, сертификатът ви ще е валиден само за България в продължение на една година.

  Документът за отрицателен тест се издава от самите лаборатории и е валиден 72 часа за  PCR тест и 48 часа за бърз антигенен.

  Издаването е възможно от Националната здравно-информационна система. Валидирането се извършва с помощта на специално приложение. Издаване и валидиране можете да извършите и от чатбот канала във Viber на Единния информационен портал за COVID-19. За него можете да се абонирате от специалния бутон на сайта.

  Заповед №РД-01-733/27.08.2021 г. приравнява към зеления сертификат подобни документи, доказващи ваксинация, преболедуване или отрицателен тест, направени в чужбина.