• До 30% ОТСТЪПКА на продукти при алергия
  Поръчай сега
 • До 30% ОТСТЪПКА на козметика Difa Cooper серия ADENOSIL
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА на продукти при грип и настинка ERBOZETA
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Какво се случва при нарушени нива на хормоните на щитовидната жлеза 01.04.2021

  Какво се случва при нарушени нива на хормоните на щитовидната жлеза

  Хормоните на щитовидната жлеза играят важна роля за всички жизнени системи и органи. Те регулират използването на енергията в организма и затова недостигът или излишъкът им предизвикват сериозни промени в цялото тяло. Значително по-често (до 4-5 пъти) се среща дефицит на тези хормони – хипотиреоидизъм, отколкото излишъкът им – хипертиреоидизъм. При дефицит се забавя метаболизмът и енергийното потребление. При свръхпроизводство – метаболизмът и енергийното потребление се ускоряват. Какво се случва в тялото при тези промени?

  Сърдечно-съдова система

  Хипотиреоидизмът забавя и отслабва сърдечния ритъм. Това пък намалява ефективността на сърцето при изпомпването на кръв към тялото, с което съответно намалява и кислородът в тъканите. Ниските нива на хормоните на щитовидната жлеза се свързват още със стеснени артерии, повишен холестерол и високо кръвно налягане – все предпоставки за висок риск за сърдечни заболявания.

  Хипертиреоидизмът ускорява сърдечния ритъм, предизвиква сърцебиене и неравномерен пулс поради предсърдно мъждене. Повишава се кръвното налягане, по-възрастните пациенти развиват сърдечна недостатъчност.

  Дихателна система

  Недостатъчният хормон на щитовидната жлеза отслабва мускулите, участващи в дишането, и то става по-слабо ефективно. Това води до задъхване при физическо натоварване и усещане за задух. Вероятна е поява на сънна апнея – кратки спирания на дишането по време на сън.

  Мускулите отслабват и при хипертиреоидизъм, от което пък страда дишането.

  Нервна система

  Хипотиреоидизмът променя начина, по който нервните влакна провеждат информация към и от мозъка, гръбначния мозък, тялото. Това е причина за поява на периферна невропатия, която вие усещате като парене, болка, изтръпване и мравучкане в засегнатите части на организма. Случват се и депресивни състояния, нарушени са концентрацията и паметта.

  Повишеното хормонално ниво води до нервност, тревожност, раздразнителност, тремор, понякога и до депресия.

  Храносмилане

  Заедно със забавения метаболизъм и енергийните процеси се забавят и червата. По-дългото оставане на несмляната храна в тях предизвиква киселини, газове и подуване на корема, запек.

  При високи нива на хормоните на щитовидната жлеза червата се движат бързо, апетитът е по-висок, но теглото намалява, появява се диария.

  Възпроизводствена система

  Дамите с хипотиреоидизъм често се оплакват от обилни, нередовни и пропуснати месечни кръвотечения. Това пък води до трудно забременяване. Голяма е вероятността от спонтанни аборти при бременност. При мъжете либидото е намалено, стига се до еректилна дисфункция и безплодие.

  При ниски тиреоидни хормони менструалният цикъл става по-кратък и по-оскъден, понякога спира напълно. Възпроизводството е затруднено.

  Опорно-двигателна система

  При недостатъчна функция на щитовидната жлеза се появяват мускулна слабост, мускулни болки и скованост, крампи. Ставите са болезнени, подути и сковани.

  Хиперфункцията причинява мускулна слабост и треперене, появява се миопатия. Рискът от остеопороза е повишен.

  Други обичайни промени при нарушена функция на щитовидната жлеза

  Намалените нива на хормоните на щитовидната жлеза:

  Правят кожата студена и суха, косата и космите по външните краища на веждите изтъняват, ноктите се променят и се чупят лесно;
  Предизвикват повишена чувствителност към студа и намаляват потенето;
  Водят до постоянна умора;
  са причина за повишаване на теглото и т. н.

  Увеличените им нива водят до:
  Топла и влажна кожа и чуплив косъм, отделяне на нокътната плочка от нокътното легло;
  Повишена чувствителност към топлината и обилно изпотяване;
  Безсъние, слабост и умора;
  Изпъкване на очните ябълки;
  Отслабване и т. н. 

  На практика хипо- и хипертиреоидизмът могат да дадат отражение върху състоянието и работата на всяка част от тялото. Колко силни ще са симптомите зависи от това, дали хормоните на щитовидната жлеза са с малко отклонение от нормата, почти отсъстват или се отделят в огромни количества.

  Разностранното действие на хормоните на щитовидната жлеза оказва многопосочно влияние върху човешкото тяло. Когато те са в излишък или недостиг, проявяваните симптоми могат да се сбъркат с много други заболявания и състояния. За да е ясно, дали наистина се дължат на нарушения в работата на щитовидната жлеза, е необходимо да направите кръвни тестове, с които да се проверят нивата на хормоните. След това ще ви бъде назначено подходящо лечение.