• До 40% ОТСТЪПКА на продукти за интимна хигиена
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика BETTINA BARTY
  Поръчай сега
 • 1+1 на избрани хранителни добавки ERBOZETA & козметика DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на избрани слънцезащитни продукти
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Какво трябва да знаем за антибиотиците 25.05.2020

  Какво трябва да знаем за антибиотиците

  С въвеждането в употреба на антибиотиците малко преди средата на миналия век хората престават да умират от широкоразпространени бактериални инфекции и продължителността на човешкия живот рязко нараства. Скоро те започват да се смятат едва ли не за панацея. Прилагат се широко – дори доста по-широко от необходимото.

  Днес според данни на CDC (Centers for Disease Control and Prevention) около 30% от изписваните антибиотични медикаменти в САЩ са ненужни. А те носят не само ползи, но и вреди. Злоупотребата с тях ни лишава от естествената защита срещу болестотворните бактерии. 

  Какво трябва да знаете за антибиотиците

  ·  Помагат само при бактериални инфекции, като убиват или потискат размножаването на бактериите.

  ·  Инфекциите, причинени от различни бактерии, се лекуват с различни лекарствени продукти.

  ·  Безполезни са при вируси и причинените от тях заболявания – настинки, хрема, грип, инфекции на горните и  долните дихателни пътища, херпес и др.

  ·  Могат да предизвикат различни странични реакции.

  ·  Ненужният им или недостатъчен прием води до резистентност на някои щамове и това прави инфекциите от тях труднолечими, а понякога и нелечими.

  Какво означава злоупотреба с антибиотици

  Злоупотребата е прием на медикаментите без необходимост и неадекватно на потребността. Тя засилва типичните странични ефекти като обриви, повръщане, гъбични инфекции, диария, алергия и дори анафилактичен шок и води до резистентност на болестотворните бактерии. В някои случаи антибиотиците унищожават полезните бактерии в червата, което причинява дисбактериоза и влошен имунитет.

  Злоупотребата може да се изразява в:

  Ненужен прием

  Това ще рече, че заболяването ви е леко и ще отшуми само или пък причинителят му е вирус. Поради специфичния начин на действие, лекарството не поразява вирусите и е

  абсолютно ненужно при вирусно заболяване.

  Приемане на друг антибиотик, а не на необходимия

  Неправилният избор няма да повлияе оздравяващо на съществуващата инфекция. Приемът на погрешен медикамент може да доведе до нежелани последици, а загубеното време – да влоши болестта ви.

  Недостатъчна или завишена доза

  Когато приеманото количество е недостатъчно, най-вероятно няма да успее да се справи с бактериите и много скоро след преустановяване на приема инфекцията ще се върне, а патогените ще са по-устойчиви. Завишената доза повишава риска от нежелани реакции.

  Недостатъчна или по-голяма от необходимото продължителност на приема

  Повечето антибиотици започват да действат до няколко часа. Около 3-тия ден най-вероятно ще се почувствате значително облекчени. Ако в този момент спрете приема (както някои от болните), отслабените и намалели бактерии обикновено бързо се възстановяват и болестта често продължава с нова сила. Излишно продължаващият прием действа подобно на завишената доза.

  Какво означава антибиотична резистентност и каква е вредата от нея

  Оказва се, че когато определени бактерии са изложени на действието на антибиотик, но дозата и/или продължителността на приема или пък видът му не успеят да се справят, те привикват към него. Колкото по-често се повтаря тази адаптация на микроорганизмите към медикамента, толкова по-устойчиви стават те към лекарството. Това се предава на поколенията им.

  Когато отново се срещнат с въпросния антибиотик, те вече са неуязвими за него. Така се появяват бактериални щамове, срещу които медицината към този момент е безсилна. Хората умират от банални инфекции, както преди 7-8 десетилетия.

  Резистентните щамове стават все повече, а това пряко засяга не само здравето на нашето поколение, но и на бъдещите.

  Приемайте антибиотиците точно както ви е предписал лекарят! Ако пиете пробиотик, вземайте го с поне два часа разлика, за да сте сигурни, че пробиотичните бактерии ще останат живи и ще подкрепят успешно вашата чревна флора.