• До - 50 % на продукти при хрема и запушен нос
  Поръчай сега
 • -20% на козметика BIODERMA
  Поръчай сега
 • -25% на козметика BETTINA BARTY
  Поръчай сега
 • -25% нa козметика за суха и атопична кожа DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Какво знаете за куперозата и розацеята 30.04.2019

  Какво знаете за куперозата и розацеята

  Зачервяването на кожата е неприятен козметичен проблем, който се случва на всеки в различни ситуации. Понякога обаче зачервяването се оказва симптом на кожно заболяване и изисква специално внимание. Когато то е съсредоточено по високите части на лицето – брадичка, бузи, чело, около носа – най-вероятно става дума за купероза или розацея.

  Купероза – симптоми и причини за появата ѝ

  При куперозата зачервяването на кожата се дължи на разширени капиляри. Видимите кръвоносни съдове са свързани с тънки линии и образуват своеобразна мрежа. Цветът ѝ може да варира от червен до син и в някои случаи може да засегне цялото лице.

  Смята се, че куперозата е една от ранните форми на розацея. Като фактори за появата ѝ се сочат резките температурни колебания, горещите и пикантни храни, алкохолът, някои лекарства. Най-податлива е фината и светла кожа.

  Какво представлява розацеята

  Тя е хронично кожно заболяване. Възпаленията засягат обикновено Т-зоната – брадичка, нос, чело и бузи, но е възможно да се появят и по други места. Започва със зачервяване и често с разширени и/или спукани периферни кръвоносни съдове (купероза). При някои пациенти се появяват внезапни краткотрайни приливи на кръв към лицето (топли вълни, парене).

  Разпространена е и папуло-постулната ѝ форма със зачервени пъпки, които понякога са гнойни и се оприличават на акне. Макар и по-рядка, позната е и така наречената хипертрофична розацея (ринофима), при която тъканта (обикновено на носа) се разраства, кожата се удебелява и загрубява, настъпват деформации. Болестта може да засегне очите и да доведе до слепота.

  Обикновено заболяването се проявява при жени между 30 и 50 години. Мъжете страдат по-рядко, но за сметка на това – по-тежко. Хипертрофичната форма е по-характерна точно за тях.

  Допълнителен проблем са психическите неблагополучия, до които се стига поради влошения външен вид и прилики с уврежданията на кожата при алкохолизъм.

  На какво се дължи розацеята

  Едни от най-важните фактори са наследствеността, светлата и чувствителна кожа, хормоналните колебания. Отключващи са резките температурни промени, ултравиолетовите лъчения и радиацията, вредните условия на работната среда, медикаменти и др. Все по-често сред основните причини за розацеята се сочи микрокърлежът Demodex folliculorum, който живее в мастните жлези и понякога предизвиква възпаления.

  Болестта може да бъде стимулирана от заболявания на стомашно-чревния тракт.

  Лечение на розацея

  Симптомите на болестта често се бъркат с тези на други кожни заболявания, включително алергии, а всяка грешка в лечениетообостря и влошава състоянието. Затова задължителна е консултация с дерматолог.

  На първо място изключете всички травмиращи фактори като сауна, солариум, плаж, гореща вода и агресивни почистващи и козметични средства и процедури, стимулиращи и алкохолни напитки, пикантни и горещи храни. Лекувайте болестите, които благоприятстват развитието на розацеята (стомашни, сърдечно-съдови, ендокринни проблеми, хронични възпаления – включително на зъбите).

  За всеки конкретен случай се назначава индивидуално комплексно лечение. То включва витамини – особено В2, имидазолови продукти, антибиотици. Необходимо е предпазване от слънцето. Ринофимата се лекува хирургично.

  Специализирана козметика при купероза и розацея

  Още с първите прояви на купероза и розацея се консултирайте за подходящата за вас козметика. Eucerin AntiREDNESS включва два продукта създадени специално за силно чувствителна и дразнима кожа, както и за поразена от розацея (купероза). Основна роля в „Еуцерин антиреднес успокояващ крем против зачервяване“ имат две съставки. SymSitive успокоява нервните окончания в кожата и увеличава толерантността ѝ. В същото време Ликохалкон А (екстрахиран от корените на женско биле) повишава антиоксидантната защита, действа противовъзпалително, намалява раздразненията и зачервяването.

  Еуцерин антиреднес коригиращ дневен крем против зачервяване“е със слънцезащитен фактор SPF 25. Освен SymSitive и Ликохалкон А, включва зелени пигменти, които успешно коригират зачервяването и връщат нормалния тен, като ви спестяват неудобството и дискомфорта при общуване.

  Ако вие или ваш близък страдате от купероза или розацея, поръчайте сега специализираната козметика на Eucerin с добра отстъпка!