• До - 50 % на продукти при стомашен дискомфорт и киселини
  Поръчай сега
 • -20% на козметика SEBAMED
  Поръчай сега
 • -25% на козметика NUXE
  Поръчай сега
 • До - 25 % нa козметични комплекти
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Какво знаете за лекарствата 02.02.2015

  Какво знаете за лекарствата

  Лекарствата са навсякъде около нас. Те са лесният начин да се справите с неразположения, болки, притеснения. Мнозина дори не се замислят, когато ги поглъщат. Но взети без нужда, те могат да бъдат опасни или поне недружелюбни.


  Какво представляват лекарствата

  Това са био активни химични вещества, предназначени чрез намеса и промяна във функциите и/или структурите на организма да ги подкрепят, подобряват, или възстановяват.

  Субстанциите за тях са с различен произход – растителен, животински, минерален или напълно синтетичен. Те се преработват, пречистват и композират по специални технологии след продължителни проучвания - понякога над десет години. Проучват се внимателно оптималните дози и начина на действие, безопасността им и надеждността. Пускат се на пазара в различни форми, според това как най-лесно и ефективно се усвояват от организма.

  Някои от тях действат директно върху болния орган, други стимулират или подтискат определени реакции, които от своя страна допринасят за бързото възстановяване. Трети блокират или убиват болестотворните организми или туморните клетки.

  Обикновено търговските им имена не съвпадат с това на активното вещество. Прави се за улеснение на потребителя и за отличаване на еднакви продукти от различни производители. 

  Класификациите са по произхода, по състава, по заболяванията, които лекуват. Последната е най-популярна и полезна за вас. Примерно – болкоуспокояващи, съдоразширяващи, антидепресанти и т. н.


  Какво различава лекарствата от хранителните добавки и витамините

  Има лекарствени средства, които са на пазара от преди да се родите. Само защото са много разпространени и използвани, не мислете, че са безобидни. Хранителните добавки и витамините внасят в организма вещества, които така или иначе той използва непрекъснато. Някои произвежда сам, други си набавя с храната. Добавките имат за цел да доставят точно тези вещества, когато са в недостиг. 

  Някои имат съставки с механизъм на действие, каквито могат да се открият и в определено лекарство. Разликата е, че медикаментът е създаден за състояния, различаващи се чувствително от нормалното и дозата е много по-висока. Твърде вероятно е да има и други активни вещества в него. В такива моменти, вместо да помогне, лекарството натоварва жизнените системи и органи и по-скоро ги обременява излишно. Ако често ги поставяте в такава ситуация, рискувате да ги увредите сериозно.


  Защо да приемате само лекарства, предписани лично за вас

  Често се случва на ваше оплакване да се намери някой, който да ви препоръча и щедро да ви отстъпи препарат, който много му е помогнал. Човекът вероятно е искрен и добронамерен. Но не е ясно какво ви е на вас, какво му е било на него, в каква комбинация му е изписано лекарството, или каква комбинация е абсолютно недопустима и т. н. 

  Дори когато официалната диагноза на двамина е еднаква, напълно нормално е лечението да е различно. Зависи от възрастта, от съпровождащите заболявания, от общото здравословно състояние, от приеманите  други лекарства. Затова е недопустимо да пиете хапчета, изписани на друг, или пък да си ги “предпишете” сам. 

  Дори когато става дума за медикаментите, продавани без рецепта, по-добрият вариант е да купувате след консултация с фармацевт. Между два тривиални препарата за болка има множество разлики. Може да не е добре да приемете такива, които са с общоуспокоително или леко упойващо действие.

  Нашите специалисти са винаги готови да ви консултират.

  Обадете ни се!


  Вижте лекарства, които може да ви се наложите да използвате: