• До 50% ОТСТЪПКА на термални и мицеларни води
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика BETTINA BARTY
  Поръчай сега
 • 1+1 на избрани хранителни добавки ERBOZETA & козметика DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на избрани слънцезащитни продукти
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Камъни в бъбреците– кога се налага операция 12.08.2019

  Камъни в бъбреците– кога се налага операция
  Когато при определени обстоятелства концентрацията на соли в урината в бъбреците промени нормалните си нива, те започват да кристализират и се появяват бъбречните камъни. В повечето случаи кристалчетата са малки и урината ги изхвърля навън без особени затруднения – понякога с лека болка по хода на пикочните пътища. Но друг път нарастват и формират по-големи образувания, които не могат да преминат нормално през отделителната система. Тогава е необходима лекарска намеса.

  Кога се налага операция при камъни в бъбреците

  Смята се, че бъбречнокаменната болест е трета сред заболяванията на отделителната система – след инфекциите и болестта на простатата. В повечето случаи формирането на камъните е незабележим процес. За пръв път те известяват за себе си, когато някоя песъчинка е достатъчно голяма, за да предизвика дразнене. Ако се случи камъкът да не успее да премине и да предизвика запушване някъде по уринарния тракт, болката е много силна. Болният не може да уринира, задържаната урина води до множество нежелани последици. Ако пък е запушен изходът на бъбрека, той започва да се разпъва под влияние на увеличаващата се течност в него и като следствие отслабва отделителната му функция.

  Състоянието е критично и обикновено се налага операция. Премахват се също камъни, които не причиняват болка, но са достатъчно големи, за да не могат да се изхвърлят лесно навън.

  Как се оперират камъни в бъбреците днес

  Модерните методи за премахване на бъбречните камъни са ефективни, слабо инвазивни, пестят време и средства и най-вече – болка, дискомфорт и продължително възстановяване на болните. Поради тази причина класическите операции с отворен разрез от 20тина – 30 см, отстраняване на ребро и половингодишен възстановителен период вече се правят изключително рядко, само ако по определени причини (примерно сериозни инфекции, рак и др.) съвременните начини за опериране са неприложими.

  Екстракорпорална литотрипсия

  Методът със сложно звучащото наименование е по-популярен като разбиване на камъните извън тялото. При него се използва специален апарат, създаващ ударни вълни от механичен характер извън тялото на болния. Те преминават през тъканите и се фокусират върху камъка, като го разтрошават на частици, които по естествен начин се изхвърлят с урината. Това е и препоръчителният метод за деца.

  Лазерна литотрипсия

  Разбиването на бъбречните камъни при лазерната литотрипсия се случва вътре в тялото посредством лазер. До вътрешността на бъбрека се достига през уретрата с фин инструмент. По тънко оптично влакно протича лазерен лъч, който въздейства пряко на камъка и го разрушава на частици, които лесно се изхвърлят навън по естествен път. Понякога при изхвърлянето те могат да причинят парене и лека болка, но това отшумява бързо и не създава проблеми на болния.

  Методът е подходящ за камъни между 0,5 и 2 см. Използва се още и при камъни в пикочния мехур. Прилага се под обща упойка и продължителността на операциите е от 1 до 3 часа. Болните остават в болницата 1 – 2 дни и нямат нужда от специално възстановяване.

  Перкутанна нефролитолапаксия

  През малък разрез на гърба в поясната зона до бъбрека се прави изкуствен отвор. През него преминава инструмент с оптика, която осигурява наблюдение на процеса, и ултразвук. Звуковите вълни, създавани от миниатюрния уред, разрушават камъка на дребни парченца. После с ултразвукова сонда те се почистват. Операцията завършва обикновено със сто процента чист бъбрек.

  Работи се при пълна анестезия при рентгенов контрол средно около 40 минути. Оперираният остава в болницата между 2 и 4 дни и до две седмици вече е в състояние да изпълнява обичайните си ангажименти. Така се отстраняват наистина големи камъни – около 5 см в диаметър.

  Не пропускайте профилактичните си прегледи. Открити навреме, камъните в бъбреците могат да бъдат отстранени, преди да са ви причинили болка и страдание.