• До 40% ОТСТЪПКА продукти при хрема и запушен нос
  Поръчай сега
 • 30% ОТСТЪПКА на серия ADENOSIL на козметика DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика BIODERMA
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на продукти SWISS ENERGY
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Кисти на яйчниците – какво трябва да знаете за тях 23.10.2020

  Кисти на яйчниците – какво трябва да знаете за тях

  За тях се говори с тревога и страх. Всъщност, са обичайни за организма и сравнително рядко предизвикват проблеми. 

  Какво представляват кистите на яйчниците

  Те възникват в или върху яйчника във формата на торбичка с течност. Формират се при  овулация, често явление са и съществуват средно за няколко седмици. Жената обикновено няма никакви оплаквания и дори не подозира за съществуването им, а те не ѝ вредят по никакъв начин.

  Какви видове има 

  Функционални

  Те са доброкачествени, срещат се най-често и са тясно свързани с отделянето на зрялата яйцеклетка.

  Фоликулни – фоликулът е сакчето, в което се развива и съзрява всеки месец по една яйцеклетка. Когато тя е узряла, фоликулът се спуква и яйцеклетката тръгва към матката. Но понякога сакчето остава цяло и продължава да нараства като киста. До около три месеца тя се резорбира.
  На жълтото тяло – след като яйцеклетката напусне фоликула, той се трансформира в така нареченото жълто тяло, което синтезира женски полови хормони. Случва се обаче фоликулното сакче да се затвори отново и да се превърне в киста. Нормално тя изчезва до няколко седмици. Но е възможно да стане доста голяма, да деформира яйчника, да предизвика болка или да кърви.

  Други видове кисти на яйчниците

  По-чести са:

  Цистаденомите, чието съдържание е воднисто, и които, макар и рядко, могат да се разраснат доста;
  Дермоидите – развиват се от ембрионални клетки и понякога съдържимото им е от косми, костни частици и др.;
  Ендометриомите – характерни са за пациентки с ендометриоза (лигавицата на матката расте и извън нея).

  За кого са характерни кистите на яйчниците и опасни ли са

  Формират се най-вече при жени във възпроизводствена възраст с редовен цикъл. На по-зряла възраст те са по-редки, но по-склонни да създават проблеми – при около 8% от дамите в пременопауза нарастват до толкова, че се налага лечение.

  По принцип са доброкачествени. Злокачествените се срещат рядко и са по-характерни за по-възрастните жени – около климактериума.

  Единичните не се смятат за опасни за плодовитостта, но понякога биха могли да затруднят зачеването – особено свързаните с ендомзетриозата. Затова пък така наречените поликистозни яйчници (когато едновременно в или върху яйчниците се развиват повече от една кисти) често възпрепятстват забременяването. 

  Симптоми, по които можете да ги разпознаете

  Те започват и приключват живота си безсимптомно. Ако порасналата киста се спука, причинява силна внезапна болка и кървене. Когато деформира яйчника, вероятно ще изпитате болка, гадене и повръщане.

  В по-тежките случаи се наблюдават болки в таза, в долната част на гърба и в бедрата, подуване на корема, повишено коремно напрежение и тежест. Може да изпитвате болка при менструация и секс, да се повиши чувствителността на гърдите или да се появи необичайно вагинално кървене. По-рядко се появяват проблеми с изпразването на червата и мехура и по-чести позиви за уриниране.

  Подобни симптоми се случват и при други вътрешни заболявания, но все пак – имайте едно на ум и ако ги забележите, потърсете консултация с гинеколога си. При внезапна силна болка в корема, придружена със замаяност и слабост, с висока температура и повръщане, имате нужда от спешна помощ – по-големите при спукване предизвикват сериозно кървене.

  Лекуват ли се кистите

  В началото лекарите предпочитат да изчакат и да ги наблюдават. Нормално е да изчезнат от само себе си. Ако се задържат за повече от 6 месеца, определено изискват повече внимание. При болки се изписват обезболяващи, а при системната им поява – противозачатъчни. Със спирането на овулацията се премахва и една от основните причини за образуването им. При по-сериозни състояния се прилага оперативно лечение.

  Няма какво да направите за избягване на кистите на яйчниците, затова просто ходете на редовни прегледи при гинеколога си и се вслушвайте в тялото си.