• До 40% ОТСТЪПКА продукти при хрема и запушен нос
  Поръчай сега
 • 30% ОТСТЪПКА на серия ADENOSIL на козметика DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика BIODERMA
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на продукти SWISS ENERGY
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Кофеин и бременност 02.11.2020

  Кофеин и бременност

  Кофеинът има много спорно реноме. Затова съвсем нормално изниква въпросът – има ли място в храненето по време на бременност? Заплашва ли по някакъв начин живота и развитието на плода и трябва ли бъдещите майки да се откажат от него?

  Вреден ли е кофеинът по време на бременност

  Смята се, че прекаляването с него от бременната може да предизвика преждевременно раждане или раждане на бебе с по-ниско тегло и евентуални здравни проблеми в по-късна възраст. А твърде високите нива на стимуланта може би са причина за спонтанни аборти.

  Кофеинът е познат с двете си основни функции – на стимулант и на диуретик. При някои хора той предизвиква повишено кръвно налягане и ускорен сърдечен ритъм. И двете състояния са опасни за бременността. Като диуретик увеличава отделянето на урина и ускорява загубата на течности. А това увеличава и вероятността от дехидрация – също неприемливо за  бременната. Приемът му често е съпроводен с нервност, лошо храносмилане, нарушения на съня.

  По време на бременността метаболизмът му се забавя. Той прониква през плацентата, а зародишът го елиминира много бавно и затова остава в крехкия организъм доста дълго. Не е ясно как това влияе върху оформянето и развитието му.

  Кофеинът, освен всичко друго, повлиява нивата на хормоните и може да увеличи риска от спонтанен аборт. Проблемът е, че проучванията се извършват посредством наблюдение и самооценка на участничките, а това малко или много прави изследванията не достатъчно последователни и точни. Съответно – резултатите им често са противоречиви.

  Всъщност – в повечето случаи в първите седмици на бременността повечето жени развиват отвращение към кафето и просто не им се иска да го пият.

  Колко кофеин да приемате

  Някои лекари ще ви кажат, че е най-добре по време на бременността да се откажете напълно от приема му. Повечето обаче смятат, че бихте могли да пийвате по малко кафе – ако то ви е любимо и не можете без него. Препоръките са за дневен прием на кофеин до около 200 мг дневно. Те се споделят от различни здравни институции, включително от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA).

  Въпросът е да не забравяте, че той се съдържа не само в кафето, но и в чая, в кока колата и други газирани и енергийни напитки, в шоколада, десертите, дори в доста от лекарствата – за гърло, главоболие, кашлица и т. н. Така даже и да се ограничите до едно кафе, пак може да прекалявате с приема на кофеина. Затова не прехвърляйте една чашкa дневно и следете етикетите на всичко, което консумирате. Друг вариант е да се снабдите с безкофеиново кафе.

  Има наблюдения, които сочат, че прекаляването с кофеин преди самото зачеване забавя случването му и увеличава вероятността от ранно прекратяване на бременността. При това става дума както за бъдещата майка, така и за бащата – почти по равно.

  Бременността не е болест. Въпреки това състоянието изисква изключително внимание към вас самите и към това, какво ви се случва, как се храните, как се чувствате. Намерете си лекар, на когото имате доверие и се консултирайте постоянно с него – включително колко и какво кафе можете да пийвате дневно.