Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на продукти за здрава коса, кожа и нокти
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на козметика за бебета и деца BIODERMA ABCDerm
  Поръчай сега
 • До 20% ОТСТЪПКА на козметика за коса REVALID
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на продукти TEVA
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Кога е най-добре да се пие кафе 27.08.2021

  Кога е най-добре да се пие кафе

  Пиенето на кафе е задължителен сутрешен ритуал за огромна част от хората. Мнозина посягат към кафеварката още преди да са отворили напълно очи с очакването ароматната напитка да ги разбуди и да даде старт на деня им. Но се оказва, че ранната сутрешна чаша кафе не осигурява очаквания ефект Даже напротив – може да навреди.

  Кортизолът и кофеинът

  Кортизолът

  е много популярен като хормон на стреса. Но ролята му в организма съвсем не  се изчерпва само с това. Той има и други функции – като регулирането на работата на сърдечно-съдовата система. Напоследък все повече интерес буди обвързаността му с циркадните ритми, близки до 24 часовия ритъм на светло и тъмно, на ден и нощ.

  Нивата му в кръвта се повишават значително след ставане и достигат пика си до около час и половина – два след събуждане. Затова може да бъде наречен и хормон на будността.

  После концентрацията му в кръвта спада. През деня има още две повишения – едно по обяд и едно в ранните вечерни часове, за да стигне минимума си през нощта.

  Кофеинът

  е добре познат стимулатор на нервната система. Намира се естествено в кафето и чая , добавя се и в доста други напитки. Една от важните му характеристики е, че към него се изгражда толерантност – привиква се и са необходими все по-големи количества, за да постигнете желания ефект.

  Защо ранното сутрешно кафе вероятно е излишно

  Когато изпивате първата си чашка кафе веднага след ставане, вие всъщност сте под въздействието на сериозните нива кортизол в кръвта, който ви събужда и ви държи бодри. Това прави дозата кофеин излишна. Нещо повече – приемът ѝ може да има две напълно нежелани последици:

 •   получавате силен подтик към изграждане на толерантност към кофеина, защото на практика той не ви е нужен в момента;
 •   рискувате да повишите нивата на кортизола, а когато го правите всяка сутрин, това започва да напомня нежеланата ситуация с постоянно високия кортизол при стрес.
 • Кои периоди са най-подходящи да се пие кафе

  Смята се, че при обичайно ставане около 6.30 – 7.00 часа сутрешният пик на кортизола се пада около 8 – 9.30 часа, после точно по обяд и след това между 17.30 – 18.30 часа.

  Това означава, че най-доброто време за ароматната напитка е

 •   от около 9.30 до около  11.30 – 12 часа
 •   от около 13.30 до около 17.30
 • След 18.30 кортизолът отново започва да спада, за да достигне до минимума си, но едва ли е добра идея да приемате кофеин по това време – той има нужда от доста часове, за да отшуми действието му. А будуването пък пречи на отделянето на мелатонин – хормонът на съня – и се вкарвате в друга, още по-неприятна история.

  На въпроса „Кога е най-подходящо да се пие кафе“ може спокойно да се отговори и така: „След като закусите.“ Тава е свързано със свойството на кафето да стимулира отделянето на стомашна киселина, а когато това се повтаря отново и отново на празен стомах, последващите проблеми могат да са от киселини до язва.

  Уточнете личния си график сами

  Дали да запазите приятния си сутрешен ритуал на фона на тази информация? Зависи от това, какъв е вашият циркаден ритъм, защото той варира от човек на човек. Зависи също от вашата лична реакция на кофеина. Ако все пак се колебаете – експериментирайте! Пробвайте кой е най-добрият вариант за вас, при какъв режим се чувствате най-добре и следвайте него.

  Да ви е сладко!