• До 50% ОТСТЪПКА на продукти при възпалено гърло
  Поръчай сега
 • 30% ОТСТЪПКА на серия SEBOGARD на козметика DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на продукти EUCERIN
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Кои са най-важните витамини за есента 16.10.2020

  Кои са най-важните витамини за есента

  Вече е есен. Става все по-студено. Пресните плодове и зеленчуци са все по-оскъдни и вероятността за дефицити на витамини и минерали в организма – все по-реална. Нараства и рискът от 

  • настинки и вирусни заболявания; 

  • умора и липса на енергия; 

  • депресивни състояния; 

  • проблеми с имунната система и т. н. 

  Есента е един от периодите, в който приемът на хранителни добавки е особено препоръчителен – при това не само за децата и възрастните, а за всяка възраст. Кои са най-важните витамини, минерали и биоактивни субстанции, които трябва да ви подготвят за изпитанията на студеното време?

  Витамин А 

  Той участва в обновяването и растежа на клетките и тъканите. Незаменим е за зрението и е важен за имунитета. Въпреки че е широко разпространен в храната, има моменти в които се налага приемът на витамин А като хранителна добавка. Есента може да се окаже един от тези моменти. Посъветвайте се с лекаря си. 

  Витамини B комплекс

  Трудно е да се каже кой от тях е по-полезен. Всеки има своите функции и недостигът му се отразява зле на благополучието на организма. При това са водоразтворими, не се натрупват и е необходимо да се приемат постоянно, в малки количества. Те са определящи за клетъчното дишане, синтеза на ДНК, обмяната на белтъчините и въглехидратите, растежа и оформянето на човешкия организъм, развитието и функционирането на нервната тъкан, енергизирането и т. н. Имат антиоксидантни и имуностимулиращи свойства. 

  Витамин С 

  Той е антиоксидант с висока потентност. Насърчава важни процеси – като производството на колаген и усвояването на различни хранителни вещества. Не го синтезираме сами и е необходимо да се приема постоянно. Намира се в много храни – особено пресни плодове и зеленчуци. Реално не изпълнява профилактични функции срещу настинки и инфекции, но приемът на витамин С с появата на първите симптоми прави боледуванията през есента и зимата по-леки и по-кратки. 

  Витамин D 

  Важен е не само защото без него организмът трудно усвоява калция. Отговорен е за много от жизнените реакции. Несъмнена е ролята му за адекватната работа на имунната система. Тялото ни изработва витамин D под влияние на слънцето и само около 10тина процента идват от храната. Разбираемо е защо през есента и зимата имаме нужда от допълнителен прием. В рисковата група са не само най-малките, но и възрастните над 60 години. 

  Витамин Е 

  Той е сред най-мощните антиоксиданти и осигурява надеждна защита на клетките и биоактивните субстанции от увреждащите действия на свободните радикали. Витамин Е участва в кръвообращението, включва се в секретирането на хормони, укрепва имунната система. 

  Желязо, калций, магнезий, цинк 

  Необходими са в минимални количества, но са решаващи не само за имунитета, а за  функционирането на всяка една жизнена система. Те са от определящо значение за кръвта и сърцето, костите, ензимите, кожата, зрението, нервната система, обмяната на хранителните вещества, съня и т. н. Минералите са важни по всяко време и особено през преходните периоди – есента и пролетта. 

  Пробиотици 

  Това са добрите бактерии – добрата чревна флора, която подкрепя храносмилането и стабилизира имунната система. Тя пък е съсредоточена основно в червата. Добре е поне за известно време да приемате добавки с пробиотици – особено ако нямате навик да похапвате ферментирали храни. 

  Рибено масло 

  То е най-добрият доставчик на есенциалните Омега-3 полиненаситени мастни киселини. А те са нужни за поддържането на общото здраве на организма – сърдечно-съдовото, на дихателната и имунната система, на опорно-двигателния апарат. Затова рибеното масло е добре да присъства в ежедневието ви – особено през есента. 

  Преди да посегнете към пъстрите опаковки с хранителни добавки, посъветвайте се с лекар или с фармацевт. Въпреки че са необходими за здравето ни и то не само през есента, злоупотребата с тях никога не се разминава безнаказно. Позвънете ни  и ни попитайте!