Сайтът използва бисквитки.

 • До 30% ОТСТЪПКА на продукти против изпотяване
  Поръчай сега
 • До 50% ОТСТЪПКА на слънцезащита
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на продукти URIAGE BEBE
  Поръчай сега
 • До 35% ОТСТЪПКА на козметика АVENE
  Поръчай сега
 • Защо Витания?

  Кои са признаците на добрата форма

  22.06.2023
  Кои са признаците на добрата форма

  По това време на годината обикновено си говорим колко е хубаво да влезем във форма и повечето от нас полагат сериозни усилия за това. Но, както се казва, няма как да стигнете, ако не знаете къде отивате. Знаете ли какво точно значи да сте „във форма“?

  Какво е да сте „във форма“

  Не, определено не значи, че теглото ви е в норма или поне не значи само това.

  Добрата физическа форма е признак на здраве, на по-нисък риск от хронични заболявания и способност за по-бързо оздравяване. Тя осигурява висока функционална годност (способност да извършвате сами и с лекота всички обичайни дейности в ежедневието си) и по-удовлетворяващо качество на живот. И по-привлекателна визия – разбира се.

  И не, не се определя от това колко бързо и продължително можете да бягате, какви тежести вдигате, колко интензивно тренирате. Определя се от много и различни фактори, които по-скоро подсказват доколко здрави и функционално годни сте.

  Някои от тях са гъвкавост, сърдечен ритъм, способност да изпълнявате рутинните си ежедневни задачи.

  Признаци за добра форма

  Има няколко признака, които могат да ви покажат дали сте в оптимална форма и ако не, къде и какво не е наред:

  Радвате се на добра сърдечно-респираторна издръжливост

  Ще рече – пулсът ви спада бързо след натоварване и дишането ви се възстановява. Независимо дали говорим за тренировки, физическа работа, изкачване по стълби или тичане след автобуса, всяко натоварване води до задъхване. Въпросът е колко бързо се възстановявате след това. Ако в края на усилието не можете да си поемете дъх, дори не можете да говорите и пъхтите още дълго, нещо не е наред. И може да се окаже, че са ви нужни не само повече упражнения, но и преглед от кардиолог.

  Имате добра гъвкавост

  Ставите ви имат оптималния си обхват на движение, а мускулите ви се удължават с лекота при нужда. Гъвкавостта ви предпазва от наранявания и болка. Станете, огънете се в кръста и докоснете пръстите на краката си. Ако не успеете, време е да започнете да се движите повече и да се разтягате по-редовно.

  Нямате мазнини в повече по корема и бедрата

  Наднорменото тегло често е свързано с висок холестерол, висока кръвна захар и кръвно налягане. Липсата на излишни мазнини, обратното, означава по-добра физическа годност дори да не тренирате усилено във фитнеса. Старайте се теглото ви да е в нормата за възрастта и пола. Когато рязко се отклони нагоре, връщането назад е трудно.

  Притежавате мускулна сила и издръжливост, движите се лесно

  Благословията на движението без болка можете да оцените едва когато тя се появи. С болката при движение се променя цялостното качество на живот. Затова ако можете да ставате с лекота от стола, да се движите дълго, да поемате допълнителни физически натоварвания и да не почивате начесто, определено сте в добра форма.

  Най-общо казано това означава, че:

  • сте в състояние да вършите ежедневните си ангажименти енергично и с внимание, без излишна умора – носите покупките си, грижите се за дома си и градината, изкачвате стълбите, шофирате, работите, играете с децата или внуците;
  • тялото ви функционира оптимално, жизнените ви показатели са в норма, обичате да се движите;
  • настроението ви е добро, фокусът – остър, сънят – пълноценен. 

  Оптималното състояние на организма е строго индивидуално за всеки и външният вид не може да даде ясна представа, дали един човек е във форма или не. Затова не се стремете непременно към минимално тегло, стремете се към максимална издръжливост и благополучие на организма! Здравите, доволни и щастливи хора винаги изглеждат по-добре и са по-привлекателни от тези, които сами не се харесват, измъчени са от постоянни гладни диети и си поставят нерешими задачи.

  Ако за добрата ви форма не ви достига малко, може би това малко са някои витамини и минерали и ние можем да ви помогнем!