Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на продукти срещу мускулни крампи и сърдечно-съдови заболявания
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на козметика DUCRAY
  Поръчай сега
 • 30% ОТСТЪПКА на продукти ALKALOID
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика BIODERMA ABCDerm
  Поръчай сега
 • Защо Витания?

  Компресивни чорапи: Какво представляват и как да изберем? 30.08.2023

  Компресивни чорапи: Какво представляват и как да изберем?

  Компресивните чорапи пречат на застоя на кръв във венозните кръвоносни съдове и задържане на течности в краката, активират връщането ѝ от разширените вени към сърцето.

  Какво са компресивните чорапи?

  Те са проектирани да осигуряват премерен натиск върху долните крайници, който стимулира циркулацията на кръвта, облекчава дискомфорта и отоците.

  Изработват се от еластична трикотажна материя. Наричат се още “медицински” и са част от лечението на болести като варикоза (разширени вени), оток, флебит, тромбоза и др.

  Могат да са със затворени пръсти и пета, или отворени, с дължина до коленете или до бедрата. Вече се предлагат и като чорапогащи. Могат да са женски и мъжки, тънки и по-плътни.

  Освен по размери, цвят, дължини и дизайн, различават се и по степента на компресия. Съобразно терапевтичните им свойства се делят на:

  • градуирани - с променяща се компресия отдолу нагоре. По-стегнати са около стъпалото и глезена, където течностите са по-склонни да се задържат. Предписват се от лекар;/li>
  • антиемболични - упражняват градуиран натиск по цялата дължина. Поддържат циркулацията на кръвта и венозния лимфен дренаж, предотвратяват образуването на тромби - особено подходящи при продължително залежаване. Отпускат се с рецепта;
  • немедицински - продават се без рецепта. Осигуряват постоянна по-лека компресия по цялата си дължина и облекчават умората на краката и стъпалата.

  За кого са подходящи?

  Компресивните чорапи са най-популярни сред по-възрастните, но могат да са от полза и от по-младите. Ако са ви препоръчани поради проблемно кръвообращение - разширени вени, подуване, вероятно ще ги носите цял живот или поне няколко години само през деня.

  След операции се използват за предпазване от дълбока венозна тромбоза - особено ако подвижността ви е затруднена. В повечето случаи в подобна ситуация трябва да се носят денем и нощем до възстановяване на мобилността.

  Служат за профилактична грижа за бременни и болни от диабет, при псориатичен артрит, неврологични заболявания, ограничаващи движението, и др. Препоръчват се, ако често летите на дълги полети или сте пилот. Носят ги спортисти за повишаване на постиженията и при възстановяване след мускулно претоварване.

  Какъв размер и модел да изберете?

  Определящи за точния избор са размерът и нивото на компресия. Когато ви изписват компресивни чорапи, ще трябва да ви измерят краката, за да се уточни индивидуалният ви размер. Много е важно да са ви точно по мярка - по-големите ще стоят хлабаво и няма да стимулират кръвния ток в разширените вени. По-малките ще ви пристягат прекалено силно и ще нарушат допълнително движението на кръвта.

  Компресията бива:

  • ниска - по-малко от 20 mmHg - срещу умора, наченки на разширени вени и леки отоци, продават се без рецепта;
  • средна - натиск между 20 и 30 mmHg за контрол на разширените вени, подуването и болката, след дълбока венозна тромбоза, при ортостатична хипотония;
  • силна компресия - между 30 и 40 mmHg - срещу силна болка и оток, пулсиране и парене, при посттромботичен синдром;
  • твърда компресия - между 40 и 50 mmHg - при тежки проблеми с разширените вени или кръвни съсиреци.

  Важно е да помните, че след 3 до 6 месеца компресивните чорапи се отпускат и трябва да се сменят. Добре е преди това краката ви да бъдат измерени пак и ако се наложи, да се промени размера.

  Как да ги обуете правилно?

  Обувайте ги сутрин, преди да станете, когато отокът е намалял, а застоят е редуциран чувствително. Наберете ги внимателно - както всеки друг чорап - от вътрешната страна навън чак до глезена. Плъзнете крака вътре и леко опънете нагоре. С приглаждане му помогнете да прилепне гладко върху кожата. Можете да използвате пудра или гумени ръкавици.

  Перете компресивните чорапи за разширени вени с мек препарат на ръка с приятно топла (около 40º С) вода. Сушете далече от директен източник на топлина. Изпирането преди първото обуване ще ги направи по-меки и гъвкави. Осигурете си за удобство два чифта.

  Първите дни компресивните чорапи за разширени вени вероятно ще са ви неудобни, но би трябвало бързо да привикнете. Ако дискомфортът продължи по-дълго, говорете с лекаря си.

  Защо да се доверите на онлайн аптека Vitania.bg?

  Когато купувате компресивни чорапи, най-големият риск е те да са с лошо качество и да не изпълняват функциите си. Това означава да не получите помощта и облекчението, които са ви нужни.

  Онлайн аптека Vitania.bg принадлежи към веригата физически аптеки “Витания” и отговаря на всички нормативни изисквания. Сайтът е лицензиран за продажба на дребно на лекарства без рецепта и медицински средства. Компресивните чорапи за разширени вени, които ви предлагаме, са с доказано легитимен произход и разумни цени. Добре подготвени фармацевти и магистър-фармацевти са готови да ви помогнат да изберете необходимото ви изделие и да ви консултират за употребата му.

  Поръчайте нужните ви компресивни чорапи за разширени вени, погрижете се за комфорта и здравето си!