• -20% на козметика SEBAMED
  Поръчай сега
 • -25% на козметика NUXE
  Поръчай сега
 • До - 25 % нa козметични комплекти
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Козметиката – древна и модерна 19.02.2015

  Козметиката – древна и модерна

  Според древните гърци, „козметика” е изкуството да се разкрасяваш. Днес с тази дума обобщаваме всичко, което има отношение към грижата за визията, за красотата и младостта на фигурата и кожата.

  Какво представляват козметичните продукти
  Това са формули, комбиниращи различни съставки, насочени към поддържането, запазването и възстановяването или разкрасяването на кожата и косата. В тях има функционални групи вещества, на които се разчита да постигнат обещания резултат. Има и такива, които трябва да осигурят трайността, консистенцията, външния вид, аромата, обема и т. н. на продукта.
  Произходът на използваните суровини се мени с времето. В древността, поради липса на други възможности, са били изцяло натурални. В индустриалните времена козметичната индустрия рекламира кремове, сапуни и шампоани с естествени съставки, но често използва техни синтетични аналози и производни на петролната промишленост. В последните години погледът и надеждите отново са обърнати към естествения произход на субстанциите – растителен и минерален.
  Козметиката задължително се тества за доказване на безвредността й преди да излезе на пазара.

  Какви видове козметика има
  Има множество класификации на козметичните продукти. Може би най-общо е делението на бяла и декоративна. В бялата са всички разработки с функционален характер, дори когато самият шампоан е розов или бледо зелен. Те почистват, хидратират, подхранват, възстановяват, поддържат и т. н. кожата на цялото тяло и косата. Декоративната обединява средствата за разкрасяване – червила, сенки, пудри, фон дьо тен и др.

  Според приложението си козметичните изделия се определят като продукти за коса, за лице, за тяло – мъжки, дамски, детски.

  Много модерно е делението на козметиката според произхода и характера на съставките. Био (органик) козметиката залага не просто на естествени суровини. При нея произходът и преработката им са строго контролирани. Растенията трябва да са отгледани в сертифицирани био земеделски стопанства. При преработката се използват щадящи процедури за по-пълно запазване на съставките. Разрешават се малко, предварително одобрени синтетични добавки. Не се използват субстанции, изискващи умъртвяването на животните и не се тестват върху животни. Според най-строгите изисквания съдържанието на био компоненти в един такъв продукт трябва да е около 90-100%. Задължително има сертификат и знак на сертифициращата организация на опаковката.
  С по-ниско съдържание на био суровини – около 70% – е сертифицираната натурална козметика.
  Има и минерална козметика. Тя е изцяло съставена от стрити на прах минерали. Обикновено е във формата на пудри, понеже не използва синтетични масла  за свързващо вещество.

  Какво значи „медицинска козметика”
  Няма строго определение на това понятие. Става дума за формули, които целенасочено се разработват за прилагане при кожа с медицински проблем. Имат доказано ползотворно влияние върху определени състояния и проблеми и са значително по-щадящи от лекарствата като цяло. Твърде често се предписват и от дерматолози. Продават се в аптеките.


  Лекува ли козметиката дерматологични проблеми
  Разбира се, за да се отговори на въпроса, трябва да се изясни какво се разбира под „дерматологични проблеми”. И все пак, ако продуктът не съдържа вредни съставки, ако повлиява функциите и структурата на дермата на клетъчно ниво, то той ще бъде достатъчно ефективен и ще изпълни значителна част от възлаганите му очаквания.

  Качествената козметика може да ви дари добър външен вид и да подкрепи самочувствието ви на всяка възраст. Не правете компромиси с нея.