• До 40% ОТСТЪПКА продукти при хрема и запушен нос
  Поръчай сега
 • 30% ОТСТЪПКА на серия ADENOSIL на козметика DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика BIODERMA
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на продукти SWISS ENERGY
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Лекарствата против холестерол и КОВИД-19 19.11.2020

  Лекарствата против холестерол и КОВИД-19

  Когато се развихри пандемията от КОВИД-19, лекарства за вируса липсваха. И понеже ново лекарство не се създава за месец-два, учените започнаха да проверяват наличните медикаменти и дали някои от тях не могат да са полезни в случая. Оказа се, че има такива. При това част от действията им срещу коронавируса се оказаха неочаквано обнадеждаващи. Става дума за положителни ефекти, различни от тези, заради които лекарството е създадено, които могат да се проявяват независимо от основния механизъм на действие на формулата. Сред подбраните продукти са и тези, разработени за контрол на нивата на холестерола (LDL) в кръвта

  Лекарствата против холестерол и КОВИД 19 

  Още в първите месеци на пандемията се появиха съобщения, че пациенти, приемали медикаменти против холестерол, прекарват заболяването от коронавирус по-леко и се възстановяват по-бързо. 

  Оказва се, че тези медикаменти действат срещу заболяването по няколко линии: 

  Затрудняват проникването на вируса в клетките и възпроизвеждането му 

  За да си осигури благоприятни условия за размножаване, вирусът потиска нормалното изгаряне на захарта и мастните киселини. Белодробните клетки започват да натрупват липидни капчици в големи количества. Но те не са създадени да задържат и преработват мазнини и вероятно с това се обясняват сериозните увреждания, нанасяни на белия дроб от коронавируса. Тук се търси и обяснението, защо хора със съпровождащи заболявания като сърдечно-съдови, диабет и затлъстяване боледуват по-тежко. 

  Лабораторни изпитания показват, че лекарствата срещу холестерола потискат процеса на натрупване на мазнини и лишават вируса от възможността да се възпроизвежда и да постигне критична концентрация в организма. Нещо повече, недостигът на мембранен холестерол му пречи дори да навлезе в клетката. Това, разбира се, е  ефект от намаляването на нивата на LDL в кръвта, но дава много надежди и насоки за по-нататъшни изследвания. 

  Подобряват ендотелната функция 

  Ендотелът е вътрешната лигавица на кръвоносните съдове. Увреждането ѝ и възпалителните процеси в нея се свързват с развитието на атеросклеротичните плаки и повишаването на коронарния риск. Свойството на лекарствата за понижаване на холестерола да подобряват функцията на ендотела е познато доста преди да дойде КОВИД-19. То се оказва особено полезно при тежките коронавирусни инфекции. 

  Имат противовъзпалителен ефект

  Антиоксидантната и противовъзпалителна активност на статините (активната съставка на формулите срещу холестерола) не е скорошно откритие. Наблюденията сочат, че те намаляват възпалението на белите дробове при синдрома на остър респираторен дистрес (ARDS) – една от тежките последици на коронавирус инфекцията. Механизмът, по който се случва, не е напълно изяснен, но вече се знае, че формулите потискат възпалителните цитокини (интерлевкин-6) и повлияват клетъчните сигнални молекули така, че те се разграждат преди да навлязат в ендотела. 

  Това оставя възпалителните молекули извън белите дробове и запазва от възпаление епителната тъкан на алвеолите. В същото време намалява и сърдечно-съдовия риск. 

  Пазят от образуването на кръвни съсиреци 

  Кръвните съсиреци са една от най-опасните последици на инфекцията с КОВИД-19. Антитромботичните ефекти на лекарствата против холестерол са известни на специалистите. Те понижават нивата на ензима, който помага за съсирването на кръвта, и повишават тези на протеина, който потиска процесите на коагулация. 

  Накратко: 

  • статините намаляват възпалението, имунния отговор и оксидативния стрес; 

  • имат някои антивирусни свойства; 

  • предотвратяват увреждането на ендотелната тъкан; 

  • редуцират кръвните съсиреци и др. 

  Макар изследванията все още да са малко, предполага се че лекарствата за контрол на холестерола биха могли да подобрят прогнозата за болните от КОВИД-19 и да намалят тежестта на боледуването.