Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на пробиотици
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на козметика Avene
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на продукти Bioderma ABCDerm
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на продукти VITABIOTICS
  Поръчай сега
 • Защо Витания?

  Мелатонинът и здравето на кожата 28.04.2022

  Мелатонинът и здравето на кожата

  Познаваме мелатонина като хормона на съня, но той има и други полезни функции в организма. Този път ще се спрем на ролята му за здравето и красотата на кожата. Още повече, че през последните години този хормон е сред най-модерните съставки на козметиката за младост и красота.

  Как мелатонинът се грижи за кожата

  В нея са открити пътища на биосинтезата и биоразграждането на мелатонина. Наблюдава се съответно и експресия на МТ1 (мембранни) и МТ2 (ядрени) рецептори при различните типове кожни клетки – включително кератиноцити, меланоцити и фибробласти – с преобладаване на МТ1 рецепторите. Това означава, че кожата притежава своя собствена мелатонинергична антиоксидантна система. Силно липофилният хормон преминава през всички биологични бариери, достига до всички вътреклетъчни структури – включително до митохондриите и ядрата, действа чрез рецептори, но и директно.

  Освен широкия спектър ендокринни свойства, хормонът на съня притежава силна антиоксидантна активност и успешно противодейства на масовото генериране на реактивни кислородни видове (свободни радикали). Пази от увреждане митохондриите и ДНК – включително от предизвиканите от UV лъчите слънчеви щети (при предварително нанасяне). Освен високата си пряка антиоксидантна активност мелатонинът притежава способността да усилва активността и силата на антиоксидантните ензими – включително и генната им транскрипция. Противопоставя се на липидната пероксидация (окисление на липидите) и клетъчната смърт. Има характер на мощно защитно вещество на множество нива – включително молекулярно.

  Ползи от локалното приложение на мелатонина

  Концентрацията на хормона в кожата е доста по-висока от тази в кръвната плазма и когато го приемате вътрешно, само ограничени количества достигат до епидермиса. В същото време той има малка молекула, която успява да проникне в роговия кожен слой, и поради липофилната си структура успешно изгражда там депа. Така външният мелатонин заедно със собствения се смятат за една от най-мощните антиоксидантни защитни системи срещу UV обусловеното стареене на кожата и рака, срещу радиация от различен произход и други фактори на външната среда.

  Локално приложеният мелатонин осигурява различен тип конкретни ползи:

  • защитава и поддържа кожната хомеостаза;
  • увеличава производството на колаген и намалява загубата на влага;
  • подобрява клиничните признаци за стареене на кожата и усилва регенеративния ѝ потенциал (увеличава дебелината на епидермиса, подкожния мастен слой и еластичните влакна);
  • стимулира зарастването на рани и уврежданията от външни фактори;
  • допринася за лечението на кожни патологии като атопичен дерматит, витилиго, себореен дерматит, алопеция (хормонът на съня е замесен в растежа и пигментацията на косата) и др.;
  • оказва противовъзпалителна подкрепа.

  Козметика с мелатонин

  Синтезът на мелатонин намалява със стареенето и това се отнася до цялостното му производство в организма – включително мелатонинергичната система на кожата. Затова производителите на козметика все по-често включват мелатонина в козметиката – особено за зряла, суха и чувствителна кожа.

  На пазара ще откриете възстановяващи продукти за околоочния контур с добавка на други ценни съставки като натурални масла и хиалуронова киселина, подходящи за суха и чувствителна кожа.

  В козметичната си серия „Магистрали“ италианската компания „Дифа Купър“ използва модерна технология за пренасяне на мелатонина дълбоко в кожните пластове чрез микрочастици ценни натурални масла (Melatosphere®). Така ускорява и засилва ползите от хормона зазастаряващата, суха и уязвима кожа.

  Ако искате плътно, стегнато и сияйно лице, с по-малко бръчки и признаци на стареене, време е да изпробвате козметика с мелатонин.