• До 40% ОТСТЪПКА на продукти при оток и разширени вени
  Поръчай сега
 • 30% ОТСТЪПКА на серия ADENOSIL на козметика DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на серия ABCDerm на козметика BIODERMA
  Поръчай сега
 • До 30% ОТСТЪПКА на води за уста
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Миете ли косата си твърде често 19.08.2020

  Миете ли косата си твърде често

  Обективно няма особена медицинска необходимост косата да бъде мита. Необходимостта идва по-скоро от личната потребност за чистота и свежест и обществените очаквания за чистоплътност и хигиена. Затова и отговорите на въпроса колко често е правилно да я мием варират от „колкото по-често, толкова по-добре“, до „колкото по-рядко, толкова по-добре“. И този път истината е някъде по средата. Тя зависи най-вече от вашия тип коса и от състоянието на скалпа ви, както и от личното ви усещане за нечистота и омазненост. 

  Фактори, определящи честотата на миене на косата 

  Омазняване 

  Отделеният себум е основният виновник за замърсяването на косата. Секретирането му зависи от възрастта, наследствеността, пола, условията на околната среда. Жлезите са най-активни в тинейджърска и младежка възраст – до около 30 години. С годините производството им намалява и в зряла възраст може да се окажете със сух скалп. 

  Омазняването е основният фактор, който кара хората да мият главата си всеки ден. При използване на по-агресивни продукти и пълно отмиване на естествената мазнина от косъма и скалпа, мастните жлези са стимулирани да произвеждат още повече себум и се оказвате въвлечени в порочен кръг. Търсете щадящ шампоан, разработен специално за ежедневна употреба, който ще поддържа косъма здрав и силен, защитен и блестящ. 

  Тип коса 

  Правата и тънка се омазнява по-бързо от къдравата или вълнообразната. Тя обикновено е и по-суха, защото себумът покрива кичурите ѝ по-трудно. Това се отнася и за гъстата. 

  Когато я миете прекалено често, третирате я със стилизиращи продукти и я подлагате на постоянни топлинни процедури – навиване, изправяне, преса – лесно можете да я увредите. Силно опънатите прически – плитки, кокове – подлагат корените на постоянно напрежение и провокират появата на косопад. Изберете шампоан с богат подхранващ състав и активни съставки срещу косопад

  Изпотяване 

  Потта, отделяна при физически усилия или при горещо време, се смесва със себума, праха и остатъците от стилизиращи продукти и силно влошава външния ѝ вид. Възможно е да ѝ придаде неприятна миризма. Затова, ако тренирате или се грижите за градината си, честото миене е съвсем естествено за вас. 

  Физическо замърсяване 

  На косата влияе и мръсотията в околната среда. Ежедневните ви дейности в запрашена среда, мръсният въздух, вездесъщият уличен и домашен прах неусетно се отлагат върху космите и ви карат да изпитвате потребност да измиете главата си. 

  Продуктите за стилизиране 

  Ако сте почитатели на стилизиращите продукти, остатъците им неизбежно се натрупват и утежняват косъма. Гривата ви изглежда безжизнена и мръсна. 

  Миете ли косата си твърде често 

  Повечето хора спокойно може да се мият на няколко дни. Сравнително малко са тези, при които омазняването е толкова интензивно, че трябва да го правят всеки ден. Твърде честото миене носи риска не само от претъркване и раздразнение на скалпа и увреждане на косъма от агресивните вещества в шампоаните. Помислете за търкането и подсушаването с кърпа, със сешоар, къдрене, изправяне, преса и т. н. Всичко това носи рискове за здравето на космите и скалпа и може да доведе до по-сериозни неприятности от омазняването като изсушаване, чупливост, косопад. 

  При възникнали проблеми, възползвайте се от нежната сила на „Аденозил“ – шампоан против косопад за ежедневна употреба

  Той е подходящ за всеки тип коса. 

  Грижи се тя да е здрава, гъвкава и блестяща. 

  Удължава фазата на растеж – анагена. 

  Укрепва я благодарение на енергийните молекули аденозин и аминокиселините таурин и орнитин. 

  Подкрепя защитните ѝ сили и регулира производството на себум, без да подтиска  мастните жлези чрез включените алое вера и хидролизиран протеин от овес. 

  Поръчайте „Аденозил“ – шампоан против косопад за ежедневна употреба, подсилете косата си и я подгответе за наближаващата есен.