Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на здрави стави
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на хранителни добавки FORTEX
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на лосиони и душ гелове за тяло
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Митове за добрите грижи за кожата 29.12.2021

  Митове за добрите грижи за кожата

  Всички искаме да задържим красотата и младостта си максимално дълго. В стремежа да полагаме добри грижи за кожата си, често следваме митове, които нямат много общо с истината. Кои са най-разпространените от тези митове, които е по-добре да избягваме?

  Мит 1: Добрата грижа води до перфектна кожа

  Няма такова нещо като перфектна кожа или чиста кожа. Тя е жива, тя е най-големият орган на тялото ни – при това граничен с външната среда. По-често или по-рядко върху нея се появяват несъвършенства, които отразяват променливото състояние на организма и въздействието на външната среда върху него. И най-скъпият крем, и най-модерните процедури не могат да премахнат веднъж завинаги всички несъвършенства. Момичетата в списанията? Добър грим и фотошоп. Достатъчно е да я поддържате здрава.

  Мит 2: Ежедневният пилинг е задължителен

  Ексфолирането трябва да премахне слоя мъртви клетки. Напълно достатъчно е да го правите 1-2 пъти седмично. Всекидневният пилинг нарушава повърхностният слой и защитната бариера, предпоставка е за загуба на влага и себум, причинява раздразнения. Вместо физическо ексфолиране, по-добре използвайте химическо – гликолова, млечна киселина.

  Мит 3: Антибактериалният сапун е най-доброто почистващо средство за кожата

  Бактериалният сапун премахва не само вредните, но и добрите бактерии и нарушава баланса между полезни и патогенни микроорганизми. Да не говорим, че този сапун е по-агресивен и към самата кожа. Ако не се налага, не използвайте бактериален сапун.

  Мит 4: Изсушаването на акнеичната кожа премахва акнето

  Изсушаването подава активиращ сигнал към мастните жлези и те започват да произвеждат себум много интензивно, а това не подобрява акнето. По-добре прилагайте изсушаващите формули внимателно и в комбинация с леки овлажнители. Балансът е особено важен за доброто състояние на акнеичната кожа. 

  Мит 5: Раните заздравяват по-добре на въздух

  Въпреки че схващането е много широко разпространено, то не е вярно. Раните заздравяват по-добре във влажна среда. Поддържането на раната влажна с подходящ мехлем и превръзка в ранните етапи на заздравяване подпомага формирането на новата съединителна тъкан. Едва след като нараняването завехне и се покрие с нова кожа, въздухът може да е от полза.

  Мит 6: Упражненията за лице тонизират мускулите, опъват кожата и ви правят по млади

  Мускулите на лицето са закрепени направо към кожата – няма лицеви връзки и съединителна тъкан. Интензивните упражнения, дърпането и разтягането по-скоро водят до преразтягане на влакната на структурните белтъци – еластин и колаген. Това причинява допълнително отпускане, фини линии и бръчки – особено при дълго прилагане на упражненията.

  Мит 7: Несъвършенствата, уврежданията и белезите на стареене се изчистват бързо от скъпите продукти

  Промените в кожата се извършват бавно. Така е с уврежданията и още повече – с положителните промени. За да се видят реални подобрения трябва да изтекат поне 3 цикъла на обновяване. Един цикъл – според възрастта ви – трае от 21 до 40 дни. Моменталните подобрения се дължат на оптически ефекти.

  Мит 8: Колкото по-висок е SPF факторът, толкова по-висока и трайна е защитата, наслояването на продукти със SPF увеличава сигурността

  SPF15 блокира 93% UVB лъчи, SPF30 спира около 97%, SPF50 защитава на 98%, а SPF 100 – на 99%. При по-високия фактор става дума за по-висока степен на защита, за по-нисък достъп на лъчите до кожата – при това разликата е в границите само на няколко процента. Продължителността на защита е еднаква. Всеки фотозащитен продукт трябва да се нанася на всеки 1,5 – 2 часа, а лицето и ръцете  защитавайте дори в мрачен зимен ден. Освен това  SPF пази само от UVB лъчи, не и от UVА.

  Когато различните козметични продукти – флуиди, кремове, фон дьо тени – са със SPF фактор, защитата не става по-добра с всеки слой. Защитени сте до степента на най-високия SPF фактор. Примерно – ако козметичните ви продукти са със  SPF15, и поставите фотозащитен крем със SPF30, защитата ви е SPF30.