Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на здрави стави
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на хранителни добавки FORTEX
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на лосиони и душ гелове за тяло
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Митове и факти за язвата и стомашните проблеми 17.12.2021

  Митове и факти за язвата и стомашните проблеми

  За стомашната язва и за храносмилателните проблеми, както и за всяко друго сериозно заболяване, съществуват множество митове. Те са от различен характер и се опитват да отговорят на въпроси като какво ги причинява, трябва ли да се лекуват и как, какво помага и какво вреди при проблеми с храносмилането. Кои са най-разпространените от тези митове?

  Мит 1: Язвите и проблемите с храносмилането се причиняват от стрес, тревожност, пикантна храна и т. н.

  Факт: Виновник за пептичната и стомашна язвената болест при 50 до 75% от заболелите в САЩ и Европа е бактерията Helicobacter pylori. Злоупотребата с нестероидни противовъзпалителни средства като болкоуспокояващите аспирин, ибупрофен, панадол се смята за причина за останалите случаи и е сериозен рисков фактор за кръвоизливи. Рисков фактор са също тютюнопушенето и консумацията на алкохол. Пикантната храна и стресът могат да влошат състоянието ви, като доведат до диспепсия, но не могат да предизвикат язва.

  Стресът, тревожността и напрежението не са причината и за възпалителните заболявания на червата като улцерозен колит и болестта на Крон. Но пък могат да изострят заболяването.

  Мит 2: Ако имате язва, ще се чувствате зле след хранене

  Факт: Храната не дразни язвата. Дразни я стомашната киселина. След хранене обикновено се чувстваме зле при гастроезофагеален рефлукс – връщане на киселини към хранопровода. Разбира се, гастроезофагеалната рефлуксна болест е рисков фактор за появата на язвена болест, влошава състоянието ѝ и ускорява развитието ѝ.

  Съветът на лекарите е, ако имате язвена болест, да се храните на редовни интервали, без да прекалявате с количеството.

  Мит 3: Язвата не се лекува

  Факт: Като всяка бактериална инфекция и тя се лекува с антибиотици. Те се комбинират с лекарства за потискане на отделянето на стомашна киселина и др. Колкото по-рано бъде открита, толкова по-сигурно и бързо е лечението ѝ. Много важно е да не прекъсвате курса на лечение самоволно, дори ако се чувствате добре. Рецидивирането на бактериалната инфекция значително ще влоши състоянието ви и ще затрудни лечението. Нелекуваните язви водят до силни болки, затрудняват храносмилането, причиняват вътрешни кръвоизливи, които могат да са много опасни. В никакъв случай не минават сами. Не е добре да се самолекувате.

  Мит 4: Млякото лекува язвата

  Факт: Млякото има алкален характер и може да неутрализира донякъде стомашната киселина. Възможно е да ви донесе временно облекчение, като противодейства на дразнителите – примерно – на подправките. Но няма лечебни свойства.

  Мит 5. Пушенето облекчава киселините

  Факт: Пушенето по-скоро увеличава вероятността да получите киселини. То отслабва долния езофагеален сфинктер, който разделя хранопровода и стомаха. Това пък е причина за по-често проникване на стомашното съдържимо в хранопровода, болезнените усещания за киселини и възпалението на хранопровода.

  Мит 6: Болкоуспокояващите могат да помогнат за облекчаване на гастрит

  Факт: Болкоуспокояващите, дори и да успокоят болката временно, имат разрушително действие върху лигавицата на стомашния тракт. Както вече стана дума, те са сериозна причина за стомашната явена болест и за стомашните кръвоизливи. Затова болкоуспокояващите са противопоказни и вредни при гастрита и всяка стомашна болка.

  За успокояване на киселините можете да пробвате „Гавискон ликвид сашета ментол“ и/или „Байер Талцид, таблетки 500 мг“.

  А след разговор с лекаря си, като съпровождащо лечение за язва опитайте „Омепразид, капсули 20 мг“ или „Алкалоидфамотодин, таблетки 20 мг“.