Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на здрави стави
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на хранителни добавки FORTEX
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на лосиони и душ гелове за тяло
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Митове и неистини за здравословното хранене 08.12.2021

  Митове и неистини за здравословното хранене

  Светът е полудял по здравословното хранене. Проблемът е, че доста твърдения, прокламирани като основни правила за постигането му, са по същество митове и неистини. И следвайки ги, по-скоро можете да си навредите, отколкото да си помогнете.

  Мит 1: Мазнините са вредни и нездравословни

  Това е абсолютна неистина, която вече почти се преодолява. Мазнините са не само източник на енергия и причина за трупане на килограми.

 •   Те са материал за синтез на важни биоактивни субстанции като хормоните;
 •   включват се в изграждането на клетъчните мембрани;
 •   важни са за имунната функция;
 •   определящи са за усвояването на някои хранителни вещества като мастноразтворимите витамини – A, D, E, K и т.  н.
 • Недостигът им затруднява функциите на организма и в никакъв случай не допринася за здравословното ви хранене.

  Мит 2: Въглехидратите са причина за напълняване и вредят

  Още една неистина, която пречи на здравословното хранене на мнозина. В крайна сметка всички въглехидрати се разграждат до глюкоза. Но едните – простите – го правят много бързо, вдигат рязко нивата на кръвната захар и се оказват опасни за здравето, попълват мастните депа за енергиен резерв.

  Другите – сложните въглехидрати – се разграждат бавно и поддържат нивата на кръвната захар сравнително постоянни. Те са източник на смилаеми и несмилаеми фибри, които имат важна роля в храносмилането, в поддържането на чревната флора, в здравето на червата и т. н. Да не забравяме, че въглехидратите се доставят от растителните храни – плодове, зеленчуци, варива, зърнени и семена, ядки, подправки. А точно те са основните носители на витамини и минерали, на важни биоактивни субстанции за организма. Което пък ги прави задължителен важен компонент на здравословното хранене. Причина за напълняване и отключване на някои болести са не въглехидратите по принцип, а злоупотребата с простите въглехидрати – захари и рафинирани зърнени храни.

  Мит 3: Диетичните храни са по-полезни и по-здравословни

  Тотална неистина! Диетичните храни стават все по-многобройни, но те нямат много общо със здравословното хранене и са полезни най-вече за производителите си и търговците. Когато в тях е намалена мазнината, за да се запази добрият им вкус, тя е компенсирана с много захар, сол и други овкусители.

  Когато се рекламират като произведени без захар, на нейно място са включени най-често изкуствени подсладители, които в никакъв случай не са по-безвредни от захарта – дори и калориите да са по-малко.

  Мит 4: Отказът от глутен ще ви направи по-здрави

  Отново неистина! Ако не сте сред малцината, които страдат от непоносимост към глутена или от автоимунното заболяване цьолиакия, не се отказвайте от житния протеин. Заедно с него бихте се отказали от основната група зърнени храни. От една страна това изключително ще затрудни храненето ви. От друга – ще ви лиши от надежден източник на витамини, минерали и други необходими за здравословното хранене хранителни вещества.

  Мит 5: Млечните са лоши за вашето здраве и фигура

  И това е неистина, припявана усърдно от мнозина модерни диетолози и нутриционисти. Да, има хора, които са алергични към млечния белтък или имат непоносимост към млечната захар (лактоза). Но всички, които нямат подобни проблеми, не допринасят с нищо за здравословното си хранене, когато се отказват от млякото и млечните продукти.

  Мит 6: Без хранителни добавки няма здравословно хранене

  Твърдението няма абсолютна валидност, точно както и тоталното отрицание на хранителните добавки е невярно. Хранителните добавки са полезни, когато организмът ви има нужди от тях. Съществуват определени правила при приемането и комбинирането им и самоволното им приемане може да навреди, вместо да помогне. Посъветвайте се с лекаря или фармацевта си и те ще ви препоръчат кога, колко и какво да приемате.

  Ние ви предлагаме два продукта, насочени към по-добра работа на стомашно-чревния тракт при деца и възрастни.