Сайтът използва бисквитки.

 • До 30% ОТСТЪПКА на продукти за подобряване на паметта и тонуса
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на козметика DUCRAY
  Поръчай сега
 • 30% ОТСТЪПКА на продукти ALKALOID
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика BIODERMA ABCDerm
  Поръчай сега
 • Защо Витания?

  Могат ли да бъдат ликвидирани болестите 14.03.2023

  Могат ли да бъдат ликвидирани болестите

  Свят без болести? Звучи примамливо, но дали е възможно? Засега знаем, че едрата шарка по хората и чумата по говедата са ликвидирани. Значи е възможно. Но как стои въпросът с другите заболявания? 

  Могат ли да бъдат ликвидирани болестите

  Принципно да. Но съвсем не всички. Според Световната здравна организация ликвидирането на едно заболяване е “постоянното намаляване до нула  на разпространението на инфекцията, причинявана от специфичен агент, в световен мащаб в резултат на целенасочени усилия”. 

  Последният докладван случай от едра шарка е в Сомалия през 1977 година, а последният за чумата по говедата – в Кения през 2001. След като години наред не бяха регистрирани нови случаи въпреки намаляването и отслабването на кампаниите срещу тези инфекции, шарката бе обявена за ликвидирана през 1980 година, а чумата по говедата – през 2011. Това окуражи учените, че бързо могат да бъдат ликвидирани и други болести. Но към момента няма отбелязан друг такъв успех. 

  Всяка болест ли може да бъде ликвидирана

  Според съвременната медицина, за да се допусне, че едно заболяване би могло да се ликвидира, трябва да са изпълнени няколко условия. 

  То трябва да е заразно, такова, което се предава от човек на човек, и ако прекъснете веригата между заразени и здрави, няма да има повече болни. В този смисъл хроничните заболявания като диабет, сърдечно-съдови и артрит поне към този момент не изглежда да се поддават на ликвидиране.

  Могат да бъдат ликвидирани инфекциозните болести, причинявани от патоген, проникващ в тялото отвън. При това става дума за инфекции:

 •   които се причиняват от малък брой патогени; 
 •   разпознават се и се диагностицират бързо и лесно; 
 •   при които е възможно прекъсване на предаването – с ваксини, образование, пречистване на водата и т. н.; 
 •   чийто инфекциозни агенти не мутират бързо като грипните;
 •   чийто причинители нямат друг гостоприемник освен човека – ще рече – ако ги ликвидирате сред хората, те няма да се прехвърлят отново към тях от животинския им гостоприемник (ХИВ, птичи грип, свински грип); 
 •   за които възможността за елиминиране вече е доказана. 
 • Сред важните фактори са възможностите на науката – диагностика, лекарства, ваксини; възможностите на икономиката да осигури необходимия ресурс; политическата воля това да се случи, независимо от различните мнения по въпроса, и международно сътрудничество. 

  Каква е разликата между “ликвидиране” и “елиминиране”

  Ликвидирането е свеждането на болестта до нула в световен мащаб. Елиминирането е свеждането ѝ до нула в определена географска област или в една страна. Това се оказва много по-достижимо. Така в проекта за национална здравна стратегия, публикуван през 2022 година, България е обявена за “страна, свободна от полиомиелит и елиминирала ендемичното разпространение на морбили и рубеола”. 

  Проблемът при елиминирането е, че интензивното движение на хора лесно може да пренесе отново причинителите на заболяванията и да бъдат заразени неваксинираните по една или друга причина деца (и възрастни). 

  Контролът върху заболяванията, разбиран като намаляване на честотата им до локално управляеми нива, е добра подготовка за елиминирането им. 

  При борбата за ликвидирането или елиминирането на една болест се действа основно в три посоки: 

 •   към заразените лица – чрез лечение; 
 •   към канала на предаване на инфекцията – блокиране на източниците на зараза, обеззаразяване на водата от патогени, лечение, здравно образование;
 •   към здравите, които могат да бъдат заразени – с ваксини.
 • Кандидати за ликвидиране, вече елиминирани в много страни, са полиомиелитът, морбили, паротит, рубеола и др. 

  Ликвидирането на болести, което изглежда невъзможно сега, с развитието на науката и промяната на обществените настроения, може да стане възможно в близките години. И със сигурност отговорното отношение към ваксинирането на всеки от нас ще ускори процеса по изкореняването им.