Сайтът използва бисквитки.

 • до -50% на продукти за гърло
  Поръчай сега
 • -20% на Шуслерови соли
  Поръчай сега
 • -25% на козметика EUCERIN
  Поръчай сега
 • до 30% нa козметика за мазна кожа
  Поръчай сега
 • Блог - категории/архив
  НачалоЗдравни съвети

  Не подценявайте пневмонията 04.01.2018

  Не подценявайте пневмонията

  Пневмонията винаги е внушавала страх. Медицинската статистика доказва, че това съвсем не е без основание. Въпреки че съвременната наука предлага достатъчно средства за лечението ѝ, оказва се, че много голям процент от нелекуваните или късно диагностицирани пневмонии водят до сериозни усложнения и смърт.

  Какво представлява пневмонията

  Това е възпаление на белите дробове, което засяга алвеолите и тъканта около тях (интерстициум) и затруднява газообмена. Така кръвта остава бедна на кислород и богата на въглероден диоксид, влошава се дишането на всички тъкани и се нарушава общото здравословно състояние на организма. 

  Заболяването се предизвиква от различни причинители, засяга различни части и различна площ от белите дробове – съответно и протича по различен начин. Най-често се среща едновременното възпаление на алвеолите и бронхиолите – бронхопневмония. Особено опасна е болестта за най-малките и най-възрастните, както и за хората с хронични заболявания и/или компрометирана имунна система.

  Типични симптоми 

  При вирусните пневмонии симптомите са температура, болки в гърлото, кашлица с оскъдни храчки, болки в мускулите. Те напомнят проявите на всяка настинка и инфекция и това често е причина болните да не си обръщат достатъчно внимание и да не търсят лекарска помощ. 

  За бактериалната пневмония най-характерни са високата температура (38-39°С), затруднено дишане и задух, втрисане и изпотяване, дълбока, влажна кашлица с характерен зеленикав или ръждив цвят на храчките, болки в гърдите при вдишване, които се усилват при кашляне, отпадналост и лесна уморяемост, учестено дишане.

  Често се среща и така наречената атипична или скрита пневмония. Тя протича почти безсимптомно и се открива, когато вече предизвика усложнения.

  Възможни усложнения

  Едно от най-масовите усложнения е дихателната недостатъчност. Белодробният абсцес представлява натрупване на  гной в дробовете и разпад на тъканта. Плевралният излив е събиране на течност между обвивките на дробовете. Освен самите бели дробове, усложненията могат да засегнат сърцето, мозъка, бъбреците и т. н.

  Причинители и рискови фактори

  Най-често пневмониите се предизвикват от вируси и/или бактерии. При невинно започналата настинка нелекуваното възпаление може да слезе надолу към белите дробове, а вирусите отслабват организма и улесняват бактериалната експанзия. Много често става дума за щамове, които естествено обитават човешкия организъм.

  Причина за пневмония могат да са също паразити и гъбички, химически вещества, както и проникнали в дробовете твърди частици, течности, алергени и т. н. 

  Патогените, освен по дихателните пътища, макар и по-рядко, стигат до дробовете и по кръвен път. Затова е задължително да се лекува всеки възникнал възпалителен процес в тялото.

  Сериозни рискови фактори са тютюнопушенето, хроничните белодробни заболявания, автоимунни заболявания, напредналата възраст, работата във вредна среда и т. н. В рисковата група попадат болните на химиотерапия, имуносупресивни болни и т. н.

  Диагностика и лечение

  За точната диагностика слушалката понякога е недостатъчна. Необходима е рентгенография, кръвни тестове, изследване на храчки и т. н.

  Лечението включва антибиотична терапия след уточняване на вида на причинителя. В много случаи се налага обдишване. Прилагат се още температуропонижаващи и отхрачващи средства, бронходилататори (ако има спазъм), витамини, имуноукрепващи продукти. Комбинацията от основни и съпровождащи медикаменти зависи от индивидуалното състояние на всеки пациент. 

  Част от успешното лечение е почивката на легло, леката, но питателна храна, прием на много течности – не горещи, но приятно топли. Честото проветряване и овлажняването на въздуха в помещението са задължителни.

  Защо да пазарувате от vitania.bg?

  • Доставка до 2 часа за София
  • Дискретна и поверителна обратна връзка от маг. фармацевт на Ваш въпрос
  • Електронни ваучери и промо кодове с отстъпки за регистрирани потребители с профил
  • Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка

  Запитване

  С Вас ще се свърже наш служител, да отговори на вашето запитване

  Победители

  • Все още не са изтеглени победители
  • Ако искаш и твоето има да бъде сред печелившите участвай!
  Заяви участие

  Регистрация

  Регистрация

  •   Съгласявам се предоставените от мен лични данни: име, фамилия, e-mail и телефон да бъдат събирани, съхранявани и обработвани от vitania.bg, за предоставяне на услугата за онлайн пазаруване на избрани от мен продукти.
  •   Прочетох, разбрах и приемам Общите условия за ползване и Политика за защита на личните данни
  • общите условия

  Вход

  Вход

  Забравена парола

  Обратно във входа