• До 40% ОТСТЪПКА на овлажняващи капки за очи
  Поръчай сега
 • -25% на козметика EUCERIN
  Поръчай сега
 • До -20% на суперхрани Dragon superfoods
  Поръчай сега
 • До 30% на Пол крем за суха кожа
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Необходимо ли е медицинско образование на диетолозите 24.10.2019

  Необходимо ли е медицинско образование на диетолозите

  Диетите, контролът на теглото, здравословното хранене са едни от постоянните теми за разговори и размишления днес. Това неминуемо поставя въпросът за квалификацията и правоспособността на диетолозите, които са призвани да ни ориентират в избора на нужната диета, в изготвянето и спазването на необходимия хранителен режим. Напоследък в обществото се води спор – дали диетолог може да е всеки, който поиска и е завършил някакви курсове, или трябва да има медицинско образование.

  Според представителите на лекарското съсловие, медицинското образование е задължително, щом става дума за лечебно хранене и здраве. От общността на диетолозите и нутриционистите отговарят, че те работят най-вече със здрави хора и ги консултират как да организират хранителния си режим така, че да извличат максимална полза от него.

  Защо спорът за квалификацията на диетолозите е значим

  Храната е това, което поддържа живота ни. Тя дава на организма хранителните вещества, които са му необходими, за да работи и да се обновява пълноценно. От това как се храним зависи здравето и благополучието ни, а при някои състояния и заболявания – и оцеляването ни.  Дефицитите и излишествата на определени нутриенти могат да разболеят здравите и да изправят на ръба болните. Затова ще се съгласите, че не е все едно дали се доверявате на добре подготвен специалист, или на някой, който е преминал няколкоседмичен, дори няколкомесечен курс.

  Какво разпореждат нормативните документи

  Според Закона за здравето с последни промени от юли 2019 „диетиката е лечебен метод, при който чрез предписан режим на хранене, включително и само с плодове, зеленчуци или с други продукти от органичен произход, се постига благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве“. Тя и лечебното гладуване се включват в неконвенционалните методи за повлияване на здравето. В алинеи 1, 2, 3 на член 167 се посочва, че те могат да се практикуват от доктори по медицина, дентална медицина и фармация, от специалисти или бакалаври по здравни грижи, както и от хора със средно образование и завършени поне 4 семестъра медицина. 

  Коментират се обаче промени в закона по посока отпадане на диетиката от неконвенционалните методи и въвеждане на изискването да се практикува единствено от лекари със съответната специализация.

  Какво е действителното положение в момента

  Лекарите, които завършват специализация по хранене и диетика, са обикновено под десет за година. Подобна специализация се предлага и за ограничени брой медицински специалисти.

  Други висши учени заведения, като Университета по хранителни технологии в Пловдив, също подготвят студени по сходни специалности – в конкретния случай – „Храни, хранене и диететика“. Има специалисти, обучавали се в чужбина – в Канада или в САЩ и др.

  Истината е, че болшинството така наречени нутриционисти и специалисти по хранене са завършили краткосрочни курсове с неясна квалификация на преподавателите или са самоуки. Подобни специалисти, дори когато са много съвестни и добронамерени, не би трябвало да имат право да работят. Дали бихте се оперирали при самоук хирург или при такъв, специализирал няколко месеца някъде.

  Търсенето на специалисти по храненето се увеличава от ден на ден. При липсата на ясни нормативни критерии за подбора им, внимавайте на кого се доверявате. Търсете утвърдени имена в бранша, питайте за дипломи и сертификати за квалификация, както и за регистрации в областните здравни инспекции.