• До - 50 % на продукти при стомашен дискомфорт и киселини
    Поръчай сега
  • -20% на козметика SEBAMED
    Поръчай сега
  • -25% на козметика NUXE
    Поръчай сега
  • До - 25 % нa козметични комплекти
    Поръчай сега
  • Специални предложения

    Абонирай ме

    Защо Витания?

    Няколко полезни съвета за здрави и бели зъби 11.02.2015

    Няколко полезни съвета за здрави и бели зъби

    Искате хубави, здрави и бели зъби? Тайната е в правилното почистване и храненето.

    Един от основните начини за почистване на зъбите е редовното им измиване с четка и паста за зъби. Препоръчително е да миете зъбите си след всяко хранене. Почистването и на езика с четката е задължително, когато си миете зъбите. По този начин ще се отървете и от лошия дъх, тъй като върху езика се натрупват различни бактерии, които водят до неприятни миризми в устата. Но само това не е достатъчно. Посещавайте зъболекаря си редовно.

    Професионалното избелване на зъбите е другият вариант да се справите с петната по тях. Но от друга страна, това може да повиши чувствителността на зъбите и да доведе до раздразване на венците. Затова бъдете внимателни и винаги се съветвайте с вашия зъболекар.

    Ние решихме да ви дадем няколко съвета за перфектно избелване на зъбите ви и правилна грижа у дома.

    Трябва да знаете, че редовното консумиране на кафе и цигари придава жълт отенък на зъбите ви и ако не откажете тяхната употреба или поне да намалите количествата им, може да забравите за хубавата и бяла усмивка. Ако искате да се отървете от петната върху зъбите, които са предизвикани от подобните напитки и храни използвайте сода за хляб два пъти в месеца. Четкайте зъбите си със сода по същия начин, както когато ги миете и с паста за зъби. Ако содата дразни зъбите или венците ви, тогава не използвайте паста, която я съдържа.

    Газираните напитки също са един от враговете на здравите и бели зъби. Прекалената консумация може да доведе и до по-сериозни проблеми, каквито например са кариесите и увреждането на емайла. Също така не бива да прекалявате и с фрешове от цитрусови плодове, тъй като те имат високо киселинно съдържание, което е вредно за зъбите. Плодовите сокове са полезни за здравето, заради витамините и минералите, но някои са с високо съдържание на естествени захари, което причинява кариес. Според Британската здравна служба не бива да консумирате повече от 150мл пресен плодов сок на ден. Избягвайте сладките храни, близалки, дъвки и.т.н.

    За сметка на това обаче има и много други храни, които помагат за естественото избелване на зъбите. Такива например са зелените ябълки. По една ябълка на ден ще ви помогне за запазването на хигиената на устната кухина и зъбите. Също така осигуряват превенция срещу заболяването на венците.

    Млякото е друг полезен продукт, който трябва да консумирате, заради нуждата от калций и витамин Д на зъбите.

    Пийте вода и изплаквайте устата си след всяко хранене.

    Чайовете наситени с катехини и полифеноли са друг начин за борбата срещу развиването на кариеси и унищожаването на бактериите, които са причинители на натрупването на плака. Избягвайте онези чайове, които са богати на захар, защото имат обратния ефект върху зъбите, а именно помагат за тяхното увреждане.