• До - 50 % на продукти при стомашен дискомфорт и киселини
  Поръчай сега
 • -20% на козметика SEBAMED
  Поръчай сега
 • -25% на козметика NUXE
  Поръчай сега
 • До - 25 % нa козметични комплекти
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Обществените басейни и интимната хигиена 21.07.2017

  Обществените басейни и интимната хигиена

  Трудно ви е да си представите лятото без басейните и морския бряг. Водата ви успокоява и зарежда. Релаксът на брега е пълноценен и отпускащ. В същото време малко се притеснявате от всичките приказки за заразите, които можете да пипнете във водата.

  Доколко е опасно морето

  От гледна точка на възможни инфекции, морската вода е добра среда за микроорганизмите. Това не значи, че всяко влизане в морето ще доведе до някаква инфекция. Организмът ви има естествени бариерни механизми, чрез които се предпазва от тях. Така стоят нещата и с крайбрежния пясък. Той е топъл и влажен и е отлично място за развитие на болестотворните бацили. Спазването на някои хигиенни навици е важно. Затова винаги трябва да постилате нещо, преди да седнете. А малките госпожички е най-добре да играят на брега с бански.

  Същото е положението с шезлонгите на плажа – особено ако са застлани с възглавници.

  Доколко са опасни басейните

  Във водата на басейните микроорганизмите намират благоприятна среда за развитие. Затова те се обработват със специализирани химикали и хлор. Въпреки това има видове, които преживяват в обработената вода от часове до десетина дни. Затова лятото нарастват гинекологичните инфекции, стомашно-чревните и тези на дихателната система.

  Най-често за гъбичните инфекции вините точно обществената къпалня. Може и да сте прави, ако се разхождате боси около нея. Но специално вагиналната  по-често е резултат от  въздействието на хлора, който променя средата на влагалището ви. Добрите бактерии намаляват и отварят път на гъбичките и болестотворните бацили, които нормално живеят в организма ви.

  Човешкият биологичен материал – пот, урина, частици фекалии – взаимодействат с хлора и образуват с него различни съединения. Те дразнят кожата и предизвикват алергични реакции. Затова не е препоръчително да оставате във водата дълго.

  Личната хигиена 

  При посещението на басейн изискванията към личната хигиена са много по-високи от обичайното. Преди влизане във водата е задължително да вземете хигиенен душ за да пазите другите посетители. Дори микроскопичните остатъци по кожата ви, които ще паднат във водата, могат да носят опасни бактерии. 

  След излизане вземете отново душ с измиващ продукт – този път за да пазите себе си от всичко, което може да е полепнало по вас във водата.

  Интимната хигиена

  Специално внимание изисква интимното ви здраве. Проблемът може да дойде не само от зарази във водата, пясъка и околната среда, от неблагоприятното влияние на хлора и химикалите, но и от собствената ви небрежност. Мокрият бански, докато съхне върху вас, осигурява прекрасни условия за развитие на бактерии, гъбички и паразити. Тясното бельо от изкуствена материя, което запарва – също.

  Затова свикнете лятото да носите само памучно бельо и винаги взимайте със себе си втори бански.

  Поддържането на интимната хигиена е важно по всяко време, но особено в този период е от изключително значение. Uriage Gyn-Phy е интимен гел за чувствителна кожа и лигавица. Той е с физиологично рН. Поддържа естествения баланс на влагалищната флора и използването му преди и след плаж осигурява висока степен на защита.

  „Себамед интимен душ гел без алкалии“ е с рН 3,8. Има антибактериално действие, повлиява възпаленията, хидратира. Препоръчителен е за профилактика на интимната зона.

  С промените, предизвикани от настъпването на менопаузата, се променя и рН в интимната област на дамите. То става 6,8. За този период е предназначен „Себамед интимен душ без алкалии“. Той овлажнява сухата генитална лигавица и облекчава раздразнението.

  С малко повече внимание и грижа за себе си можете да се наслаждавате без проблеми на времето, прекарано край морето или басейна.