• До 40% ОТСТЪПКА продукти при кашлица
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика EUCERIN
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на витамини и минерали SUPRAVIT
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Очно здраве – рискове и профилактика 15.12.2020

  Очно здраве – рискове и профилактика

  Очите имат изключително сложно устройство. От тях получаваме над 80 – 90% от информацията за външния свят. Те са лесно податливи на увреждания, инфекции и възпаления. Имат характерни заболявания и най-сериозните от тях са свързани с липсата на специфични хранителни вещества, преумората и престоя в замърсена среда, естественото остаряване. 

  Най-честите нарушения на очното здраве и очни болести

  Късогледство, далекогледство, астигматизъм и пресбиопия 

  Това са най-често срещаните нарушения на зрението. Свързани са с яснотата на образа според отдалечеността на предмета, като пресбиопията е пряко свързана и с напредването на възрастта. Тези нарушения на очното здраве са трайни и масови, но се коригират лесно с очила и контактни лещи. 

  Възпаления

  Те се случват поради наранявания на очите или инфекции. Особено чести са блефаритите – по ръба на клепачите в корените на миглите; възпалените мастни жлези – „ечемик“; възпаление на конюнктивата – конюнктивит и др. 

  Сухо око

  Синдромът на сухото око  е все по-често срещан. Дължи се обикновено на преумората на очите поради продължително непрекъснато взиране в екраните на различни устройства. 

  Болести, водещи до слепота 

  Това са катарактата, глаукомата и дегенерацията на макулата. Те се свързват с дегенеративните процеси с напредването на възрастта и водят до слепота. Развиват се бавно и продължително време и най-често се откриват, когато вече са нанесли сериозни поражения или случайно – при профилактичен преглед. Към тях можем да причислим и диабетната ретинопатия. 

  Грижи за добро очно здраве 

  Дори и да ви се струва странно, отношение към доброто очно здраве имат: 

  • балансираното хранене – с много плодове и зеленчуци; 

  • физическата активност, поддържаща тялото в добра кондиция; 

  • здравословното тегло; 

  • стриктният контрол върху хипертонията и диабета; 

  • отказът от тютюнопушене; 

  • достатъчно сън – средно 7-8 часа всяка нощ; 

  • добрата хигиена при работа с почивки на очите на всеки 20 минути – отклонявайте погледа навън през прозореца и фокусирайте погледа си върху нещо за 20тина секунди. После продължете работа; 

  • качествени слънчеви очила през деня и защитни очила при рискови занимания; 

  • добра хигиена при носене на контактни лещи; 

  • профилактичен преглед на около две години, ако сте под 40 и нямате проблеми със здравето и веднъж годишно при по-зряла възраст. 

  Хранителни вещества от изключителна важност за добро очно здраве 

  Лутеин и зеаксантин 

  Лутеинът и зеаксантинът са каротеноиди с антиоксидантно действие и са съсредоточени в макулата и ретината на очите. Тялото не ги произвежда само, а те са в състояние да забавят развитието на катарактата, както и възрастово обусловената дегенерация на макулата и дори донякъде да обърнат процесите. 

  Витамини 

  Важни са витамините А, С и Е, както и витамините от В комплекс – В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В3 (ниацин), В6 (пиридоксин), В9 (фолиева киселина), В12 (кобаламин). 

  Минерали и биоактивни съставки 

  За да поддържате добро очно здраве са ви нужни Омега 3 полиненаситени мастни киселиницинк, селен, бетакаротин и т. н. 

  Можете да ги набавите от храната 

  Диетата, осигуряваща добро очно здраве, задължително включва: риба като източник на Омега 3; яйца като доставчик на витамин А, лутеин и зеаксантин; млечни – цинк и витамин А; бадеми, ядки  семена – витамин Е и Омега 3; моркови, зеленолистни – кейл, спанак, брюкселско зеле и броколи; плодове – цитруси, ягоди, малини, къпини, боровинки и т. н. 

  Ако се опасявате, че не се храните пълноценно, говорете с лекаря си и изберете най-подходящите хранителни добавки, които ще поддържат очите ви здрави, а зрението ви – добро!