• До -50% ОТСТЪПКА на продукти при безсъние, стрес, депресия
  Поръчай сега
 • -25% на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • -20% на продукти ERBOZETA
  Поръчай сега
 • -15% на Шуслерови соли
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Опасни ли са кистите на яйчниците 22.08.2019

  Опасни ли са кистите на яйчниците

  Кистите на яйчниците (овариални кисти) всяват страх и притеснения у всяка жена само със споменаването си. Те представляват торбичка (сакче) със специфично съдържимо – течност, плътна маса или смесено – захваната за яйчника. Срещат се както при момичета с незапочнал или още неурегулиран цикъл, така и при дами в менопауза. Въпреки че са обединени от общо име, са много различни.

  Фоликуларни кисти

  Те са най-разпространени. Смята се, че почти всяка жена поне веднъж е имала фоликуларна киста, като дори може да не е разбрала за нея. Фоликулите представляват малки мехурчета, в които се крие яйце. Всеки месец няколко фоликула се събуждат, нарастват, един от тях се отваря и отделя зряла яйцеклетка (овулация). Ако не настъпи оплождане, това се повтаря отново и отново.

  Понякога фоликулът не се отваря и започва да расте. Превръща се в така наречената фоликуларна киста. В повечето случаи тя не предизвиква проблеми и след няколко седмици до 3-4 месеца изчезва от само себе си.

  Фоликуларната киста е функционална. Такива са и кистите на жълтото тяло (лутеинови кисти).

  Ендометриозни (шоколадови) кисти

  Ендометриозата е болест, при която клетки от ендометриума се появяват по органи извън матката. Тези огнища се характеризират с типичното месечно излющване и кървене на ендометриума, като предизвикват възпаления и сраствания. Когато са върху повърхността на яйчника, формират ендометриозни яйчникови кисти. Те се отличават по тъмния си цвят, който дължат на застоялата в тях кръв. От това идва и наименованието им – „шоколадови“.

  Ендометриозните кисти спадат към групата на органичните. Такива са също аденомните, муцинозните и параовариалните. Към тях спадат и дермоидните, които са интересни със съдържимото си – косми, мастна тъкан, зъби и т. н.

  Симптоми при кисти на яйчниците

  Развитието на кистата обикновено не предизвиква оплаквания, макар че би могло да се появи прокървяване по средата на цикъла и нередовна менструация. Когато тя се разрасне повече, оказва натиск върху околните органи. Примерно – натискът върху пикочния мехур води до по-често уриниране. Можете да изпитвате тъпа болка и тежест в долната част на корема от към страната на засегнатия яйчник, да я усещате като подутина или да сигнализира за себе си с болка при натоварвания и секс.

  Остра режеща болка – чак до припадък, може да предизвика спукването ѝ. В такива случаи е необходима спешна лекарска помощ. Особено опасна е руптурата на шоколадовата киста и попадането на съдържанието ѝ в коремната кухина.

  Силна болка може да причини също торзия (усукване) на кистата и затрудняване и/или спиране на притока на кръв към яйчника. Положението също се характеризира като спешно.

  Кистите на яйчниците не бива да се бъркат с поликистозните яйчници. Това са съвсем различни заболявания.

  Трябва ли да се притеснявате от кисти на яйчниците

  Отговорът на въпроса е в зависимост от това каква е кистата, дали може да е злокачествена, какви са оплакванията и симптомите, които имате. Дори когато кистата е напълно безопасна за живота ви, тя може да препятства забременяването, което се преживява не по-малко драматично и от най-опасната киста.

  За фоликуларните кисти специалистите са единодушни, че е добре да се наблюдават внимателно няколко месеца и ако не изчезнат или нараснат много, да се оперират. Някои препоръчват прием на контрацептивни медикаменти за ускоряване на спукването им. Други предпочитат просто да изчакат.

  Шоколадовите и дермоидните кисти се отстраняват, преди да са увредили яйчника. При съмнение за злокачественост, кистата трябва да бъде изследвана и да се планира хирургическото ѝ отстраняване.

  И при кистите на яйчниците вече се прилага лапароскопия – щадяща безкръвна интервенция, която осигурява отлични резултати без необходимост от продължително възстановяване.