• До 30% ОТСТЪПКА на продукти при алергия
  Поръчай сега
 • До 30% ОТСТЪПКА на козметика Difa Cooper серия ADENOSIL
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА на продукти при грип и настинка ERBOZETA
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Оралната хигиена при децата 09.03.2021

  Оралната хигиена при децата

  Оралната хигиена е практика за поддържане на чиста и здрава уста чрез четкане и използване на конец с цел предотвратяване на кариеси и заболяване на венците. 

  Защо е важно привикването на децата към орална хигиена 

  Да научите малкото дете да поддържа зъбите и устата си чисти е от съществено значение за здравето му.  Да не говорим, че ще му спестите много болка и страдание. Преките причини, поради които привикването им към орална хигиена е наложително, са: 

  • Зъбният кариес – началото на проблемите със зъбите – статистиката твърди, че е едно от най-честите хронични заболявания в кърмаческа и ранна детска възраст. Той представлява дупчици или кухини в детските зъби. Причинява се от плаката. Честият прием на захар стимулира размножаването на бактериите и ускорява появата на кариеси. 

  • Плака – това е белият налеп по зъбите. Тя е смес от остатъци от храна, бактерии и токсините, отделяни от тях. Благодарение на доброто почистване, плаката се премахва и бактериите намаляват. 

  • Възпаление на венците – нарича се гингивит и до него се стига поради дейността на бактериите в плаката. Оралната хигиена пази венците здрави. 

  • Халитоза е медицинското название на лошия дъх. До него водят натрупването на 

   плака, инфектирането и възпалението на венците. Чистите зъби и венци не допускат лошата миризма в устната кухина. 

  Как да започнете с формирането на орална хигиена при децата си

  Специалистите съветват да обтривате с влажна марля венците на бебето още преди да се появи първото зъбче. Правете го вечер след последното хранене и сутрин след първото. 

  Появят ли се зъбчетата, набавете малка четка с мек косъм и паста без флуор. Сменяйте четката на три месеца. 

  Когато се подредят всички зъбки, пастата може вече да включва флуор. Когато порасне още малко, запознайте хлапето с конците за почистване на междузъбното пространство. А след като вече осъзнато започне да плюе и да плакне устата си – ред е на водата за уста. Опитайте се да го свикнете да почиства и езика си като част от добрата орална хигиена. 

  Как да преодолеете трудностите 

  Разбира се, поне до към 6-тата година, че и след това, не можете да разчитате хлапето да почиства зъбите си само, а твърде често то няма да има и желание за това. Намерете своя начин да го контролирате и насърчавате, да помагате. 

  Ролята на подражанието 

  Децата се учат най-добре чрез подражание. Затова въведете практиката да миете зъбите си, да използвате конец и да се изплаквате с вода за уста заедно. 

  Превърнете оралната хигиена на устата в забавление 

  Оставяйте децата да избират четките си сами. Купувайте пасти с приятен вкус. Потърсете музикална четка за зъби, в която мелодията трае 2 минути – колкото време е необходимо да се почисти устата. А когато поотраснат, купете им електрическа. Намерете в мрежата песнички и танци за почистване на зъбите.

  На пазара се продават конци за деца, поставени в забавни кутии, във формата на автомобил или животно. Стоматолозите препоръчват еднократни конци с чудати накрайници, които превръщат почистването в игра. 

  Купувайте им вода за уста или таблетки, които оцветяват плаката. Така хлапетата ясно ще виждат къде и колко трябва да почистят. 

  Профилактиката е част от оралната хигиена 

  От първото посещение след първия рожден ден мъничето ви трябва да се среща със зъболекаря си два пъти годишно. Помнете, че първите му посещения ще бележат отношенията му със зъболекарите за цял живот. Изберете спокоен и мил специалист, който умее да общува с деца. И не го успокоявайте, че няма да боли. Това веднага поражда съмнението, че може и да не е точно така. Просто не намесвайте болката в тези посещения. 

  Посещенията в стоматологичният кабинет са важни, защото специалистите имат средства да предпазят зъбите при първите белези за проблеми и въобще да не се стига до болка. 

  Навиците за оралната хигиена, формирани в ранното детство, остават за цял живот. Постарайте се!