Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на продукти срещу главоболие
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на козметика BIODERMA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на продукти FORTEX
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на дерматологична серия срещу косопад ADENOSIL - DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • Защо Витания?

  Основни болести при децата - част 1 20.02.2023

  Основни болести при децата - част 1

  И най-добре гледаното дете до около 11-тата си година ще мине през някои болести, типични за тази възраст. Боледуването му носи много грижи и тревоги вкъщи. В такива моменти е важно да не изпадате в паника, да действате разумно и сигурно.

  Кои са тези детски болести?

  Настинки и грип

  Простудните болести се причиняват от повече от 200 вируса, които поразяват горните дихателни пътища. За нормално се смята детските настинки да се случват около 6 – 8  пъти в годината. Включват хрема, запушен нос, сополи, кихане и кашлица, сълзящи очи и възпалено гърло, температура. Продължават от седмица до десетина дни и нямат нужда от антибиотици, а от средства за симптоматично лечение.

  Когато са засегнати синусите (синузит) се усеща запушен нос, главоболие, натиск или болка в лицето, възпалено гърло, кашлица и лош дъх.

  Грипът при децата често протича тежко, с висока температура и сериозни последици за здравето. Най-доброто лечение на болестта е превенцията – ваксинирайте детето си с антигрипна ваксина. След поставянето ѝ, дори и да се разболее, то ще преболедува по-леко.

  Бактериални инфекции

  Възпаленото болезнено гърло може да е знак и за стрептококова инфекция – особено при деца, които ходят на детска градина и училище. Поддържайте връзка с лекаря си и при нужда той ще направи изследвания и ще назначи лекарства.

  Бактериалният синузит причинява симптоми, наподобяващи настинка – със сополи и кашлица, които продължават повече от 10 дни без видимо подобрение. При гъст жълт секрет от носа и температура в продължение на 3-4 дни вероятно ще е необходим антибиотик.

  Болки в ушите

  Болките в ушите са често срещани при малките. Причината може да е различна – от болка, тръгваща от зъбите нагоре през инфекция на синусите до инфекции на средното ухо. Ушните инфекции могат да са вирусни и бактериални. Понякога отминават бързо, друг път имат нужда от продължително лечение. Това ще определи лекарят ви. 

  Детски болести на долните дихателни пътища

  Бронхиолити

  Характерни са за кърмачета и малки деца, появяват се като продължение на вирусни заболявания. Свързват се със спазми на малките дихателни пътища в белите дробове – бронхиолите. Често – подобно на пневмониите – се причиняват от респираторно-синцитиалния вирус.

  Пневмонии

  Пневмонията е много сериозна инфекциозна болест – особено за най-малките. Проявява се с кашлица, висока температура, затруднено дишане. Най-честа причина за нея е респираторно-синцитиалният вирус. За бебета кърменето е една от най-добрите защити, също пълноценното хранене, допълването с витамини при необходимост, добра хигиена и чист въздух.

  Астма

  Астмата е болест, при която дихателни пътища са възпалени и силно чувствителни. Те се стесняват и затрудняват дишането. Секретира се и гъста слуз, която ги запушва. Задължително е да се лекува и да се контролира от лекар, в противен случай може да нанесе сериозни увреждания на белите дробове. Инхалаторът трябва постоянно да ви е подръка.

  Фебрилни гърчове

  При висока температура по време на фебрилен гърч детето ви може да загуби съзнание, да се вцепени, да падне, крайниците му да треперят, възможни са също стиснати челюсти и въртене на очите. Оставете гърчът да приключи, не се опитвайте да го ограничавате. Убедете се, че дихателните пътища са свободни и че детето няма да се задави. Заведете го веднага на лекар, ако се случва за пръв път.

  Стомашен грип (гастроентерит) и диарии

  Можете да го разпознаете по гаденето и позивите за повръщане, по воднистите и силно миризливи изпражнения. Опасно при болестта е бързото дехидратиране на организма с всички последици от това. Диариите може да са причинени от вируси, антибиотици, неподходяща или развалена храна. Задължително е по-всяко време да имате готовност за бърза реакция. За да избегнете дехидратирането, давайте на малките глътки физиологичен разтвор, вода, подходящи чайове (без мляко).

  Състоянието на детето е сериозно, когато:

  • температурата е висока, но краката и ръцете му са студени;
  • високата температура не пада дори след даване на парацетамол или ибупрофен;
  • всяка висока температура при новородено (под 8 седмици);
  • детето е тихо и апатично, дори и след сваляне на температурата.
  Кои са другите най-често срещани или най-опасни детски болести, ще ви разкажем в следващата публикация.