Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на продукти срещу главоболие
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на козметика BIODERMA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на продукти FORTEX
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на дерматологична серия срещу косопад ADENOSIL - DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • Защо Витания?

  Основни болести при децата - част 2 20.02.2023

  Основни болести при децата - част 2

  Детските болести са много типични за възрастта до около 11 години. Нещо повече, ако детето се размине с тях, ще ги преболедува много по-тежко като възрастен. Някои от тези болести рядко могат да причинят тежки увреждания. Други са опасни и изискват постоянен лекарски контрол. За част от тях ви разказахме в първата част на тази публикация. Сега прочетете за останалите:

  Детски заразни болести

  Варицела

  При здрави деца варицелата протича леко, но при бебета и деца с проблемна имунна система може да е много опасна. Силно заразна е, протича с температура, сърбящи червени петна по тялото и лицето. Обривът избива няколко дни след първите симптоми, пъпките се превръщат в мехури и постепенно завяхват. Възможна е замаяност, дезориентираност, ускорен пулс и затруднено дишане, треперене, висока температура.

  Морбили (дребна шарка)

  Симптомите ѝ са температура, кашлица, подути жлези и червени очи, липса на апетит, обрив.  Може да продължи до десетина дни. Възможни са сериозни усложнения като ушни инфекции, дихателни проблеми, конвулсии и менингит.

  Рубеола

  Вирусното заболяване протича при децата леко, с обрив, подути жлези зад ушите и задната част на врата. Понякога може да причини опасни увреждания.

  Заушка (паротит)

  Характеризира се с болезнени, подути жлези отстрани под ушите. Проявява се от 14 до 25 дни след заразяване и продължава около 10 дни. Възможни са нежелани усложнения – глухота, менингит, проблеми с тестисите при момчетата. При около 1/3 от заразените протича почти безсимптомно.

  Скарлатина

  Заразната болест се причинява от бактерия – Streptococcus от група A – най-често при деца между 2 и 8 години. Симптомите са розово-червен обрив, възпалено гърло, главоболие, висока температура, зачервено лице и подут език. Макар и рядко стрептококите могат да се разпространят и в други зони на тялото, като може да се стигне дори до сепсис.

  Най-добрата защита срещу детските заразни болести е ваксината

  Менингит

  Менингитът е вирусна или бактериална инфекция на защитните мембрани на главния и гръбначния мозък. Болестта не се среща често, но пък е много опасна. Започва внезапно с висока температура над 37,5° С, главоболие, непоносимост към светлината, схванат врат, сънливост, припадъци. Необходима ви е бърза лекарска помощ.

  Диабет тип 1

  При него панкреасът не произвежда инсулин. Започва най-често в детството. Първият му пик е между половин годинка и 5 години. Вторият – през пубертета, като се развива буквално за дни или седмици. Навременното диагностициране и лечението му са жизнено необходими. В противен случай се влошава постепенно и разрушава здравето и организма на детето. Признаците, заради които трябва да потърсите диагностициране, са:

  • липса на апетит;
  • гадене и повръщане;
  • жажда;
  • болки в стомаха;
  • дъх с миризма на плодове или ацетон.

  Разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност

  Това е едно от най-честите невроповеденчески разстройства в детството. При липса на диагностициране и лечение продължава и в зряла възраст. Трудното съсредоточаване и лесното разсейване, неспособността да завърша започнатите задачи създават много трудности на детето в ежедневието. Най-доброто лечение е комбинация между медикаментозно лечение и поведенческа терапия.

  Много чести сред децата са алергиите, кожните инфекции, инфекциите на пикочните пътища, екземите и т. н. Повечето детски болести са придружени с висока температура. Тя помага на организма да се справи сам с причинителя на болестта. Въпреки че ще сте много притеснени, изчакайте до 38 – 38,5° С преди да дадете температуропонижаващо.

  Помолете лекаря си да ви консултира за създаването на домашна аптечка с всичко необходимо за първа помощ за децата ви. На първо място става дума за лекарства за сваляне на температурата и успокояване на болката. Ще ви трябват капки (гел) за нос, за уши и за очи; средство против кашлица, за инхалации, против алергии и стомашни разстройства и т. н. Запишете си в какви случай трябва да се дават и в какви дозировки.

  Детските болести обикновено преминават и се забравят. Не се опитвайте да ги лекувате сами и търсете лекаря си, ако нещо ви притеснява.