Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на продукти срещу главоболие
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на козметика BIODERMA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на продукти FORTEX
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на дерматологична серия срещу косопад ADENOSIL - DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • Защо Витания?

  Основни болести в зряла възраст - част 1 28.02.2023

  Основни болести в зряла възраст - част 1

  От какво най-често боледуват съвременниците ни в ранната си зрялост и зрелостта – между 20-те и 50-те си години? От настинка и грип? Да, и от тях. Но в тази възрастова група масовите заразни заболявания не оказват решаващо влияние върху здравите и силни зрели хора. За тях най-опасни са така наречените социално значими болести, които причиняват висока смъртност и нетрудоспособност в най-активната част на обществото.

  Сърдечно-съдови болести

  На тях се дължат около 2/3 от всички смъртни случаи у нас годишно. Отнасят се до увреждания и дисфункции на сърцето и на кръвоносната система. Към тях се включват също съдовите мозъчни и съдовите бъбречни болести, периферните артериални заболявания. Инфарктите и инсултите убиват, а оцелелите превръщат в инвалиди.

  Със средствата на съвременната медицина сърдечно-съдовите заболявания могат да бъдат контролирани при ранно диагностициране и добро сътрудничество между лекар и пациент. Така или иначе, при настъпило заболяване ще ви се наложи да промените начина си на живот. Ако го направите по-рано, имате много голям шанс въобще да не се стигне до боледуване.

  Хипертония

  Високото кръвно налягане е сериозен рисков фактор за здравето на сърцето, на мозъка и другите органи. Мислите, че то е характерно само за възрастните? Лъжете се, просто те са по-склонни да го мерят. Ще се учудите колко много хора между 30-те и 40-те вече са с високо кръвно, без дори да подозират това.

  Ако сте навършили 30, не е лошо от време на време да проверявате стойностите на кръвното си налягане.

  Високият холестерол заедно с повишеното кръвно налягане са отлични предпоставки за коронарна артериална болест (исхемична болест на сърцето), инфаркт, инсулт.

  Онкологични болести

  Статистиката ги определя като втора причина за смъртност у нас, макар и в пъти с по-малка честота от сърдечно-съдовите. Въпреки че някои от видовете рак вече са лечими, а при други е постигната продължителна преживяемост, късната диагноза почти винаги предпоставя фатален изход.

  Добрата профилактика и ранното откриване на болестта са в основата на добрите резултати от лечението. Ако в семейството ви има боледували от онкологични заболявания, бъдете с повишено внимание и посещавайте лекаря си според уточнения план за прегледи.

  Диабет

  Хроничното заболяване се проявява в два варианта. Диабет 1 е характерен за детска и млада възраст и се дължи на липсата на производство на инсулин в организма. Диабет 2 е свързан с намалената чувствителност към инсулина и е по-типичен за една по-късна възраст. Наближите ли 40-те, време е да започнете да проследявате периодично нивата на захарта в кръвта си. Ако в семейството ви има диабетици, намалете консумацията на добавена захар и рафинирани зърнени храни, увеличете физическата активност и ходете често на профилактични прегледи.

  Коварното при диабета, особено при тип 2, е честото напълно безсимптомно развитие и откриването му едва когато високата кръвна захар започне да уврежда сърцето, бъбреците, очите, нервите, кръвоносните съдове. 

  Чернодробни болести

  Черният дроб пречиства кръвта от външни и вътрешни токсини и вредности и предпазва целия организъм. Той има силна способност да се регенерира при увреждане, но когато вместо специализираните чернодробни клетки се възпроизвежда повече съединителна тъкан, работата му се влошава. Причините за отслабване на функциите му може да са бъбречно заболяване, хепатит, хроничен алкохолизъм, неправилна диета (бедна на растителни храни и богата на захари и мазнини), злоупотреба с лекарства и т. н

  Добре е да си давате сметка, че повечето системни заболявания – сърдечно-съдови, диабет, чернодробни и др. имат общи рискови фактори:

  • високо кръвно налягане;
  • неадекватно хранене;
  • липса на физическа активност;
  • тютюнопушене и алкохол;
  • висок индекс на телесна маса.

  А точно тези рискови фактори е напълно във ваша власт да промените!

  В следващатапубликация  ще разгледаме и други чести болести, характерни за зрялата възраст. Те може да не са толкова опасни, но така или иначе определят качеството ви на живот и си струва да се опазите здрави.