Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на продукти срещу главоболие
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на козметика BIODERMA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на продукти FORTEX
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на дерматологична серия срещу косопад ADENOSIL - DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • Защо Витания?

  Основни болести в зряла възраст - част 2 05.03.2023

  Основни болести в зряла възраст - част 2

  Болестите, от които страдат хората преди да стигнат до 50-те, са много. Целта не е всички да бъдат изредени, а за пореден път да ви обърнем внимание върху най-опасните и най-типичните. За повечето от тях има лечение или поне средства за контрол.

  Респираторни болести

  Това са заболяванията на дихателната система, главно на долните дихателни пътища. Те може да са инфекциозни – като пневмонията, или хронични – като ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест), астма, хроничен бронхит, емфизем и др. Типичните симптоми на хроничните заболявания на долните дихателни пътища са:

  • недостиг на въздух, задух;
  • хрипове;
  • увеличено производство на храчки;
  • хронична кашлица;
  • учестен пулс;
  • умора.

  Инфекциозни болести

  Освен от настинки и грип, хората между 20 и 50 години страдат от инфекции, предавани по полов път. Най-чести са хламидиите и гъбичките, но се срещат и триперът, и сифилисът.

  Вирусно инфекциозно заболяване е херпесът – орален и генитален – причиняван от вируса херпес симплекс и вероятно малцина са онези, които не са страдали от него. Human papillomavirus е отговорен за брадавиците и раковите образувания по кожата и лигавиците.

  Особено опасни са стафилококовите бактериални инфекции. Проникването на Staphylococcus aureus в кръвта може да приключи и със смърт. Helicobacter pylori е бактерията, причиняваща язви на стомаха и дванадесетопръстника.

  Храносмилателна система

  Болестите на храносмилателната система включват от функционални диспепсии до язви на стомаха и дванадесетопръстника и остри и хронични чревни заболявания. От една страна те могат да са много болезнени и рискови (язвите). От друга, влошеното състояние на стомашно-чревния тракт води до влошено усвояване на хранителните вещества, от което пък недохранен остава целият организъм.

  Бъбречни болести

  Ако бъбреците не работят добре, отпадъците от обмяната не се изхвърлят с урината, а се натрупват в тялото и вредят на здравето. Крайният стадий на бъбречното заболяване е бъбречната недостатъчност. То може да е следствие от друга хронична болест – диабет, сърдечно-съдова и т. н. Проблемът е, че понякога няма симптоми до момента, в който бъбреците почти спират работа.

  Психични и поведенчески състояния

  Това са тревожни разстройства и разстройства на настроението, биполярни разстройства; шизофрения и други психози, както и разстройства, причинени от употреба на вещества; депресии и хронични депресии. У нас все още психичните заболявания се стигматизират и хората не обичат да говорят за тях, още по-малко – да ходят на лекар.

  Главоболие

  Причината за главоболието е трудно да се установи. Когато то не е симптом на по-сериозно заболяване, не води до сериозни рискове, но е мъчително и досадно. Лекарите съветват да си водите дневник – кога и при какви обстоятелства се проявява (храни, липса на сън, преумора). Така по-лесно биха могли да се открият причините за него и съответно – подходящото лечение. Най-често главоболието е:

  • тензионно – болката е тъпа, лека до умерена. Усеща се като натиск или стягане. Може да се дължи на свиване на мускулите около главата или на врата, на стрес и напрежение, тревожност, преумора, глад и т, н.
  • клъстерно – изпитвате остра, пронизваща болка в една точка на главата – например окото;
  • мигрена – силно, пулсиращо главоболие, толкова тежко, че пречи на обичайните ежедневни дейности, влошава се от шума и светлината, може да предизвиква гадене и повръщане.

  На разположение са различни видове обезболяващи. Обадете се и ще подберем най-доброто за вас.

  Болестите на ендокринната система

  Най-чести са разстройствата на щитовидната жлеза и проблемите с половите хормони, регулиращи възпроизводствените функции при дамите и господата. След диагностициране се прилагат хормонозаместителни терапии, които осигуряват максимално близко до нормалното функциониране на организма.

  Гинекологични разстройства

  Болезнена менструация, предменструален синдром, поликистозни яйчници, ендометриоза, проблемно забременяване, преход към менопаузата са част от гинекологичните разстройства във възпроизводствената възраст на жената.

  Бременността не се смята за болест, но при нездравословно хранене и липса на физическа активност ви заплашва гестационен диабет, високо кръвно налягане и усложняване на състоянието на плода.

  Задължително трябва да споменем подмладяващите се болести на опорно-двигателния апарат, включително остеоартрит, болки вкръста, гърба и шията. Някои автоимунни заболявания като множествената склероза се проявяват в ранна зрялост (около 30-те) и дори още по-рано. Алергиите също са обичайни за този период от живота.

  Смята се, че между 20-те и 50-те си години човекът е най-активен, най-здрав и силен. Все пак, здравето на всеки от нас се определя най-вече от начина на живот и от гените – в такава последователност. Нещо повече – помнете, че балансираният, здравословен начин на живот в тази възраст обуславя и здравето ви през всички останали десетилетия.