Сайтът използва бисквитки.

 • До 30% ОТСТЪПКА на продукти срещу болка в ставите и мускулите
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика EUCERIN
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика SEBAMED BABY
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на витамини и минерали SUPRAVIT
  Поръчай сега
 • Защо Витания?

  Основни грешки по време на менструация, които повтаряте ежемесечно

  17.12.2023
  Основни грешки по време на менструация, които повтаряте ежемесечно

  Менструалният цикъл е механизмът, осигуряващ на жената възможността да зачева. В някои случаи е свързан с неприятни преживявания и рискове. Можете ли да превърнете менструацията в рутинно събитие без болка и напрежение? 

  Какво трябва да знаете за менструацията? 

  Менструацията е финалът на ежемесечния процес на съзряване и отделяне на яйцеклетката, която очаква да бъде оплодена. Представлява излющване и изхвърляне навън на ендометриума (вътрешната лигавица на матката), когато в нея не се имплантира оплодено яйце. 

  Всеки цикъл започва с първия ден на менструацията и трае до последния преди следващата. Продължителността му е средно 21 до 35 дни. Около 14 дни преди първия ден на новата менструация протича овулация - отделяне на яйцеклетката (времето за зачеване). При цикъл от 24 дни тя се пада около 10-тия ден, а от 28 - около 14-тия. 

  Управлението на месечния цикъл се извършва от група хормони със сложни взаимовръзки и протича много различно не само при всяка отделна жена, но и при една и съща. 

  Въпреки че менструацията се променя с времето, все пак при всяка жена тя протича до голяма степен типизирано. Отклоненията са случайни и бързо отшумяват или пък са симптоми на сериозни заболявания. Затова е необходимо да следите и познавате менструацията си, да си водите дневник, в който да записвате: 

  • колко продължителна е - обикновено 2 до 8 дни (средно 5), кога се пада първият и последен ден; 
  • с каква интензивност е - обилна, оскъдна, със съсиреци или без - каква е честота на смяната на превързочните материали. Ако ви се налага смяна на по-малко от 2 часа, потърсете лекар; 
  • болезнена ли е, какъв тип са болките; 
  • какъв цвят е кръвта - розов, ръждиво-кафяв, червен; 
  • съпроводена ли е с промени в настроението; 
  • има ли прокървяване между две менструации и т. н. 

  Кои са основните пропуски, които правите? 

  Менструацията е ежемесечна от около 12 до около 50 годишна възраст (без периодите на бременност) и вероятно си мислите, че знаете всичко за нея. Но повечето жени правят едни и същи грешки и пропуски: 

  Рядка смяна на тампона (превръзката) 

  Рисковете са от протичане и лоша миризма до растеж на бактерии, който води до инфекции на възпроизводствената система и пикочните пътища. Дори при оскъдно кървене сменяйте превръзките и тампона на поне 4 часа. 

  Прекаляване с хигиената 

  Разбираемо е желанието ви да контролирате миризмата по време на менструация, но ароматизираните хигиенни материали съдържат парфюм, дразнят кожата, причиняват алергии. Използването на дамски душ е почти сигурен начин за предизвикване на инфекции при менструация. Вагината ви се самопочиства достатъчно добре. 

  Недостатъчна хигиена на ръцете 

  С оглед предпазването от инфекции и замърсявания измиването им със сапун е задължително не само след, но и преди смяната. 

  Употреба на болкоуспокояващи 

  Те понякога крият сериозен риск. Затоплена бутилка или специална грейка ще успокоят спазмите. Могат да помогнат витамин B6, магнезий и калций. В краен случай използвайте болкоуспокояващи под лекарски контрол. 

  Отказ от физическа активност 

  Така се лишавате от едно успешно средство за справяне със симптомите на предменструалния синдром, унинието и понижения тонус. 

  Преяждане и дехидратация 

  Не бива да гладувате, но и преяждането не е решение. Особено вредят солените храни - задържат течности и ви карат да се чувствате още по-подути. Пийте до около 2 литра вода и ще си спестите дехидратацията. 

  Недостатъчна почивка 

  Недостатъчно и непълноценен сън изтощава тялото ви допълнително, прави ви раздразнителни и склонни да замените здравословните храни с джънк. 

  Не следите цикъла си 

  Нямате точна и ясна информация за основните му характеристики и ориентир кога и за какво да говорите с лекаря си. 

  Как да се чувствате свежи и сигурни през този период? 

  Както вече стана дума - разумната хигиена е изключително важна. Тя гарантира комфорта и благополучието ви, предотвратява инфекции и усложнения - включително до сепсис. Спира миризмата и намалява дразненето на кожата. Поддържайте оптимален pH баланс и подбирайте добре хигиенните изделия, необходими ви за периода. 

  Изрядната лична хигиена с ежедневен душ, чисто памучно бельо и почистване на вагиналната област със специализирани щадящи формули без аромат допринасят за усещането ви за свежест, сигурност и комфорт. 

  Защо да се доверите на онлайн аптека Vitania.bg? 

  Ние разбираме проблема и не го подценяваме. Готови сме да помогнем, като ви консултираме и ви предложим подходящи продукти, които ще улеснят решаването му. Поддържаме колекция от хигиенни средства, хранителни добавки, лекарства без рецепта, които можете да поръчате лесно и да получите в дома си, без да ви се налага да обикаляте из квартала, усложнявайки и без това деликатното си състояние. 

  Поддържаме достъпни цени. Осигуряваме ви постоянни промоции и възможност за участие в програма за насърчаване на лоялните потребители на онлайн аптека “Витания”. Доверете ни се!