Сайтът използва бисквитки.

 • До 30% ОТСТЪПКА на продукти срещу болка в ставите и мускулите
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика EUCERIN
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика SEBAMED BABY
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на витамини и минерали SUPRAVIT
  Поръчай сега
 • Защо Витания?

  Основни типове лекарства при диабет тип 2 - част 1

  17.01.2023
  Основни типове лекарства при диабет тип 2 - част 1

  Диабет тип 2 е все по-масово заболяване, което действа разрушително на организма. С времето високите нива на кръвната захар увреждат бавно, но неотклонно важни органи и системи – от очите до бъбреците. Отразяват се зле на сърдечносъдовата система и повишават риска от сърдечни заболявания, инфаркти, инсулти.

  Поддържането на оптимални нива на глюкозата в кръвта се постига с различни групи лекарства. Кои са тези, приемани през устата, и какви са основните им характеристики?

  Алфа-глюкозидазни инхибитори

  В тази група попадат лекарствата акарбоза и миглитол. Те забавят и блокират разграждането на нишестето и други въглехидрати в червата. Така пречат на усвояването на захарите при консумацията на хляб и тестени изделия, на картофи, ориз и други нишестени храни, също и на бялата захар. Съответно – забавя се повишаването на нивата на глюкозата в кръвта и се избягват резките пикове. Сред страничните ефекти са образуването на газове, подут корем, диария.

  Важно е да приемате медикаментите още с първия залък при хранене.

  Бигванидини

  Бигванидините намаляват концентрацията на глюкозата в кръвта, като съдействат за намаляване на производството ѝ от черния дроб. Представител на този клас лекарства против диабет е метформинът. Той повишава чувствителността на мускулатурата към инсулина, което пък подобрява способността на мускулите да оползотворяват захарта и да понижават нивата ѝ в кръвта. Най-често използваното лекарство е за преддиабет и диабет тип 2.

  При приема му може да се появи стомашно разстройство, диария, метален вкус в устата.  Вземайте метформина с храна, за да намалите страничните ефекти.

  DPP-4 инхибитори

  DPP-4 (дипептидил пептидаза 4) инхибиторите помагат за подобряване на A1C (гликирания хемоглобин), без да предизвикват хипогликемия. В тялото съществува съединение, наречено GLP-1. То понижава концентрацията на кръвната захар, но се разгражда много бързо и не оказва съществена полза, ако се внася отвън. DPP-4 инхибиторите потискат разграждането на  GLP-1 и го поддържат активен по-дълго.

  Предизвикват освобождаване на инсулин, когато кръвната захар се покачва, и понижават нивата ѝ в точния момент. Възможно е лекарствата да усилят усещането за ситост след хранене.

  DPP-4 инхибитори са:

  • вилдаглиптин;
  • линаглиптин;
  • саксаглиптин;
  • ситаглиптин.

  Тези лекарства за диабет тип 2 не причиняват напълняване и хипогликемия. Неутрални са спрямо холестерола или го намаляват. Сред нежеланите последици са главоболие, сърцебиене, стомашно-чревни проблеми, възпалени горни дихателни пътища, тревожност, обърканост, мускулни болки, треска, гадене и повръщане и др.

  Сулфонилуреи

  Тази група лекарства се използват от 50-те години на ХХ век. Те подтикват бета клетките на панкреаса да отделят повече инсулин. Хлорпропамидът е единствената формула от първо поколение. От второ поколение са:

  • глимепирид;
  • глипизид;
  • гликлазид.

  Формулите от клас Сулфонилуреи имат сходни ефекти върху кръвната захар, но различни странични последици. Сред най-честите е хипогликемията (ниска кръвна захар) поради увеличеното производство на инсулин. Доста активни са в нежелани лекарствени взаимодействия. Обичайно се приемат преди хранене.

  Не пийте алкохол, ако приемате сулфонилуреи. Те могат да взаимодействат с него и да предизвикат зачервяване, гадене, повръщане.

  Това са част от основните групи перорални лекарства за контролиране на нивата на глюкозата при диабет тип 2. Кои са другите, прочетете във втората част на публикацията!

  Имайте предвид, че формулите, използвани за диабет тип 2 не са подходящи, а много често са и противопоказни за болни с диабет тип 1.