Сайтът използва бисквитки.

 • До 60% ОТСТЪПКА през седмицата, посветена на жената
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика EUCERIN
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика SEBAMED BABY
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на витамини и минерали SUPRAVIT
  Поръчай сега
 • Защо Витания?

  Основни типове лекарства при диабет тип 2 - част 2

  17.01.2023
  Основни типове лекарства при диабет тип 2 - част 2

  В първата част на публикацията разгледахме някои от основните видове лекарства за перорален прием при диабет тип 2. Сега ви предлагаме да прочетете за останалите. Имайте предвид, че е трудно да се каже кой медикамент е точно вашият. Необходими са от 3 до 6 месеца, за да може да се прецени дали той успява да контролира кръвната ви захар с минимални странични реакции. 

  Меглитиниди 

  Меглитинидите, подобно на сулфонилуреите, са лекарства за диабет, които стимулират панкреатичните бета клетки да отделят повече инсулин. Групата включва натеглинид и репаглинид. Вземат се 3 пъти дневно преди хранене. 

  Чест страничен резултат е хипоглекимията (повишеният инсулин предизвиква рязко спадане на нивата на кръвната захар) и повишеното тегло. 

  Перорална комбинирана терапия 

  Тя включва едновременния прием на лекарства от различни видове за лечение на диабет тип 2. Възможни са различни комбинации между формули с различен механизъм на действие – примерно бигванидини със сулфонилурея. Те правят контрола върху нивата на кръвната захар много по-успешен. Клиничният опит показва, че е по-добре към вече приеманото лекарство да се прибави друго, отколкото просто да се сменя. 

  Разбира се, трябва да се държи сметка, че комбинираните терапии при диабет тип 2 са по-скъпи. Вероятно е също да се насложат повече странични ефекти. 

  SGLT2 инхибитори 

  SGLT2 е натриево-глюкозен транспортер, който връща обратно глюкозата от бъбреците в кръвообращението. SGLT2 инхибиторите са клас лекарства, които потискат действието на натриево-глюкозния транспортер и правят така, че излишната захар да се изхвърли навън с урината. 

  SGLT2 инхибитори са 
 • канаглифлозинът; 
 • дапаглифлозинът; 
 • емпаглифлозинът. 
 • Поради повишената концентрация на захар в урината, сред страничните ефекти често са и инфекциите на пикочните пътища, гъбичните вагинални инфекции и много рядко кетоацидоза.

  Тиазолидиндиони (TZDs) 

  Под влиянието на тиазолидиндионите инсулинът действа по-ефективно в мускулната тъкан и мазнините и подобрява усвояването на захарта. Намаляват отделянето на глюкоза от черния дроб. Лекарствата успешно понижават гликирания хемоглобин (A1C) при диабет. 

  В групата се включват розиглитазонът и пиоглитазонът. Първият тиазолидиндион е спрян от пазара, защото, макар и рядко,  предизвиквал чернодробни проблеми. Розиглитазонът и пиоглитазонът не създават подобни проблеми, но пациентите, които го приемат са под наблюдение. За сметка на това има подозрения, че може би повишават опасността от сърдечна недостатъчност. 

  Лекарствата са много важни за контрола на диабета. Но за да се справите наистина успешно и да живеете в условно здраве, те са недостатъчни. Необходима е промяна в начина ви на живот. Постоянната, съобразена със състоянието ви физическа активност допринася за по-доброто усвояване на кръвната захар. Балансираната диета ви пази от резки пикове и спадове на глюкозата в кръвта. 

  След разговор с лекуващия ви лекар можете да добавите към програмата си подходящи хранителни добавки: 

 • Диабекан“  ви помага със силата на цейлонската канела, магнезия и хрома. 
 • „Диаврон 600“  подобрява общото ви състояние. 
 • Чаят „Цяръ “ от билки, подсилени с цинк, действа благоприятно при леките форми на диабет и подобрява усвояването на захарта в кръвта.